El Tribunal d'Apel·lació de Gant ha rebutjat l'extradició del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc. La justícia espanyola el reclamava per una condemna de 3 anys i mig de presó per delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. Ara, la fiscalia té 24 hores per recórrer la decisió però els advocats del músic ho veuen "poc probable". En sortir del tribunal aquest dimarts, Valtònyc, ha afirmat que a nivell personal està "content" però que, alhora, sent "molta ràbia i molt impotència" pels músics que estan complint presó a l'estat espanyol pels continguts de les seves lletres: "Si Espanya és un estat feixista i està al segle XVIII és perquè li interessa".

"Avui, quatre anys després de començar aquest procés, el tribunal de segona instància ha tornat a dir que el que jo vaig fer no pot ser terrorisme, que no hi pot haver amenaces de mort en una cançó i injuriar el rei no pot ser delicte mai més a Bèlgica", ha afirmat Valtònyc a la sortida de la vista. Ha estat molt ràpida i, segons ha explicat el raper, el Tribunal d'Apel·lació de Gant li ha comunicat que està completament d'acord amb la sentència de primera instància que ja va rebutjar l'extradició del músic.

La justícia espanyola va reclamar a Bèlgica que entregués Valtònyc, condemnat a 3 anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de diverses cançons. "Rebutja l'extradició pels tres delictes, aquesta tarda rebrem l'argumentari que els ha portat a prendre aquesta decisió però hi ha una cosa que hem anat repetint i repetint perquè sembla que la gent se n'oblida, que això és llibertat d'expressió i els tres jutges del tribunal no ho han oblidat", ha remarcat Arenas.

El dubte principal aquest dimarts era veure què decidia el tribunal en relació al delicte d'amenaces perquè era força clar que descartaria l'extradició en relació als altres dos. D'entrada, perquè el tribunal va preguntar al Tribunal de Justícia de la UE si podia acceptar l'extradició ràpida pel delicte d'enaltiment del terrorisme, com demanaven les autoritats espanyoles. Luxemburg va dir que no i, per tant, la justícia belga havia d'anar per la via ordinària de la doble incriminació. És a dir, comprovar si els delictes de l'euroordre són equivalents en la legislació belga. Enaltiment del terrorisme no existeix al codi penal belga.

En relació a les injúries a la corona, el Tribunal d'Apel·lació de Gant també tenia dubtes i fa un any va preguntar al Tribunal Constitucional sobre la seva legalitat. El passat 28 d'octubre el TC belga va dictaminar que la normativa belga del 1847, que castigava amb fins a 3 anys de presó aquells que insultin el rei, és inconstitucional perquè no respecta la llibertat d'expressió. L'alt tribunal va tombar la llei perquè no s'ajusta a la Constitució belga ni al Conveni Europeu de Drets Humans.

"La llibertat condicionals s'ha acabat perquè els motius de presó a Espanya no són crims a Bèlgica, els càrrecs estan descartats i no hi ha extradició. El tribunal ha dit clarament que no és terrorisme, que no hi ha amenaces de la manera que serien delicte a Bèlgica i que tipificar injúries al rei com a crim contravé drets fonamentals", ha concretat l'advocat de Valtònyc, Simon Bekaert.

Ara, la fiscalia té 24 hores per recórrer al Tribunal de Cassació, un moviment que tant els advocats del raper com el mateix artista veuen poc probable. "Ens hem blindat al màxim possible recorrent als tribunals més alts de Bèlgica i Europa, si volen anar a cassació i gastar els diners del contribuent, que ho facin però no tenen res a fer", ha dit Valtònyc.

Ràbia i impotència

El raper mallorquí ha afirmat que està "content" a nivell personal: "Després de quatre anys, sóc lliure". Una alegria, però, que no és total. El músic ha remarcat que sent "molt ràbia i molta impotència" perquè hi ha artistes en situacions semblants a la seva, com Pablo Hasél, que estan complint pena de presó. "A l'estat espanyol, avui hi ha rapers condemnats a presó, i sento molta impotència de no poder fer res per ell i veure com un estat membre europeu no està respectant un dret fonamental com és la llibertat d'expressió".

En aquest sentit, Valtònyc ha carregat contra "el suposat govern més progressista de la història" que, diu, no està fent "res" per portar Espanya al segle XXI: "Té arguments per fer-ho, hi ha sentències que demostren que la llei espanyola no respecta la llibertat d'expressió, si Espanya és un estat feixista i està al segle XVIII és perquè li interessa".

El músic s'ha compromès a treballar amb organitzacions de defensa dels drets humans per "pressionar i denunciar el que està passant a l'estat espanyol", ara amb la resolució del Tribunal d'Apel·lació com a argument de "reforç".