La sonda xinesa Chang'i 4 ha aterrat amb èxit a la cara oculta de la Lluna. Segons ha informat l'Administració Nacional de l'Espai de la Xina (ANEC) és la primera vegada a la història que això s'aconsegueix.

La ANEC, citada per l'agència oficial de notícies Xinhua, ha detallat que l'aterratge es va produir a les 10.26 hora de la Xina (02.26 hora GMT) a la zona prevista: la conca d'Aitken, en el pol sud del satèl·lit de la Terra.

Per la seva banda, el diari estatal Global Times va qualificar l'arribada reeixida de la Chang'i 4 al costat fosc de la Lluna de "gran fita de l'exploració humana de l'univers".

La missió que té la sonda és fer tasques d'observació astronòmica de ràdio de baixa freqüència, anàlisi de terreny i relleu, detecció de composició mineral i estructura de la superfície lunar poc profunda i mesurament de la radiació de neutrons i àtoms neutrals per estudiar el medi ambient a la cara oculta de la Lluna.

La sonda, que inclou un mòdul i un vehicle explorador, va ser llançada el passat 8 de desembre per un coet Gran Marcha 3B des del Centre de Llançament de Satèl·lits de Xichang, a la província de Sichuan, al sud-oest del país asiàtic.

Quatre dies més tard, la Chang'i 4 va entrar en l'òrbita lunar, després del que la ANEC va retallar l'òrbita de la sonda en dues ocasions, l'última d'elles el passat 30 de desembre.

Les comunicacions entre la sonda i la Terra són possibles gràcies a un satèl·lit, Queqiao, posat en òrbita el passat mes de maig i que opera a manera de "mirall" transmissor d'informació entre els centres de control a la Terra i la Chang'i 4.

Programes espacials pioners com el soviètic o el nord-americà ja van aconseguir fa més de mig segle fotografiar la cara oculta de la Lluna però mai van aterrar allà, malgrat que el 1962 una missió no tripulada nord-americana ho va intentar sense èxit.

El programa Chang'i (batejat així en honor a una deessa que, segons les llegendes xineses, viu a la Lluna) va començar amb el llançament d'una primera sonda orbital en 2007, i des de llavors s'han portat al satèl·lit de la Terra quatre aparells més.

L'objectiu final del programa és una missió tripulada a la Lluna a llarg termini, encara que no s'ha fixat la data per a això i alguns experts la situen entorn de l'any 2036.