La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat l'ingrés a la presó sense fiança de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, condemnat a 33 anys i 4 mesos de presó com a "peça fonamental" de la trama Gürtel, així com per a la seva Rosalía Iglesias, condemnada a 15 anys de presó , tots dos per risc de fuga, han informat a Efe fonts jurídiques.

Bárcenas, la vista del qual s'ha celebrat a porta tancada, és un dels set condemnats a Gürtel per als quals el ministeri públic ja ha sol·licitat l'ingrés a la presó abans que el Tribunal Suprem es pronunciï sobre els recursos i la sentència de l'Audiència Nacional sigui ferma, segons han informat a Efe fonts jurídiques

Així mateix, la Fiscalia Anticorrupció ha demanat presó provisional per al comptable de la Gürtel José Luis Izquierdo, l'exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega i tres condemnats més (Carmen Rodríguez Quijano, Antonio Villaverde i Juan José Moreno) davant el risc de fuga, al marc de les vistes que estan celebrant l'Audiència Nacional per a 16 dels 29 condemnats per la primera etapa de la xarxa corrupta.

El Ministeri Públic ha sol·licitat que s'imposi aquesta mesura cautelar per aquests cinc condemnats que, juntament amb l'exregidor d'Estepona (Màlaga) Ricardo Galeote, han estat els primers a comparèixer a les audiències, que se celebren amb caràcter públic. Les fiscals del cas han demanat per a tots ells presó sense fiança degut principalment a les elevades penes i al risc de fuga.

El primer a comparèixer ha estat l'exregidor d'Estepona (Màlaga) Ricardo Galeote, condemnat amb 7 anys i 10 mesos. Després d'ell, li ha tocat el torn a Luis Izquierdo que suma una pena de 17 anys i 7 de mesos, i el lletrat Miguel Durán, ha manifestat davant del tribunal que la petició de presó és "genèrica i sense fonament".

Izquierdo, que sí que ha fet ús del seu torn de paraula, ha negat "totalment" la comissió dels delictes que li atribueix el tribunal, ja que únicament s'ha dedicat a anar "de casa a la feina" i viceversa perquè havia de tenir cura a la seva dona. "Jo ni tinc mitjans, ni tinc on amagar-me, l'únic que tinc és la meva casa i la meva dona, que depèn de mi", ha afegit.

En el cas de l'exalcalde de Majadahonda, condemnat a 38 anys de presó, les fiscals del cas han demanat presó i han recordat el "notori" patrimoni acumulat pel que va ser dirigent regional del PP. També han precisat que el risc de fuga s'evidencia per l'entramat financer que té a l'estranger.

"La meva intenció ha estat la d'estar a disposició d'aquest jutjat i jo he comparegut sempre que m'ha cridat. De fet, no m'he renovat el passaport perquè es vegi que no tinc cap intenció d'anar-me'n", ha exposat Ortega, per la seva banda, després que el seu lletrat hagi insistit davant el tribunal que compta amb alt arrelament a Espanya i que no té intenció de fugar.

L'exdona de Correa: "No me n'aniré"

Carmen Rodríguez Quijano, excap de gabinet de Majadahonda i exparella del cap de la trama Francisco Correa, ha comparegut davant del tribunal visiblement desmillorada i ha dit, amb un fil de veu, que no pensa anar-se'n "a cap lloc" a causa que té una filla menor d'edat.

El lletrat de Rodríguez, condemnada a 14 anys i 8 mesos de presó, ha defensat que no hi ha cap prova que demostri que s'ha lucrat amb la seva activitat al consistori d'aquesta localitat madrilenya i que no està immersa en un altre procediment ni té antecedents penals.

En la mateixa línia s'ha pronunciat la defensa d'Antonio Villaverde, el que va ser lletrat de Correa entre els anys 2001 i 2004, que s'ha oposat igualment a la petició formulada per Anticorrupció al·legant arrelament a Espanya i malaltia de la mare del seu client, que té 94 anys.

"La seva mare no es pot moure, aquestes són les concretes circumstàncies personals que haurà de tenir en compte tribunal. No cal cap presó perquè Villaverde estigui a disposició del tribunal. Cada dia que es perdi la meva mandant de no estar a casa cuidant la seva mare, no té solució ", ha insistit el lletrat.