"A Catalunya estem al mateix nivell d'alerta que ha activat ara el govern espanyol, de 4 sobre 5", ha explicat aquest divendres al vespre el conseller d'Interior, Jordi Jané, "pràcticament no el pugem -el nivell- perquè ja hi estàvem", ha especificat. I és que des dels atemptats contra Charlie Hebdo del passat mes de gener a París, des del govern ja es treballa amb aquest protocol, per tant, "no necessàriament" es notaran canvis en les actuacions dels cossos de seguretat. Jané, a més de condemnar els atemptats de França, Tunísia i Kuwait, que sumen més d'una cinquantena de morts, ha demanat "màxima unitat i col·laboració" per afrontar una situació de risc que "malauradament existeix".

Jordi Jané, com a conseller d'Interior, ha volgut expressar la "més rotunda" condemna als atemptats d'aquest divendres, que ha qualificat de "molt greus". En aquest sentit, ha assegurat que des del govern "estem activats" davant d'una amenaça terrorista "que coneixem". Així, ha dit que durant tota la jornada s'ha mantingut en contacte amb el Ministeri d'Interior, la conselleria d'Interior del País Basc, l'alcaldessa de Barcelona i tots els grups parlamentaris, per explicar "com està la situació exactament".

El conseller ha reiterat que Catalunya manté el mateix nivell d'alerta antiterrorista que té activat des dels atemptats de Charlie Hebdo del mes de gener. "No necessàriament s'ha de notar" una actuació diferent dels cossos de seguretat, ha manifestat, perquè ja fa mesos que es treballa en aquest nivell. Malgrat això, ha demanat "màxima unitat i col·laboració" tant als organismes oficials com a la ciutadania, ja que d'aquest tipus de terrorisme "ningú n'està exempt".

El nivell 4 sobre 5 que té actualment Catalunya "és un nivell de reforçar la seguretat, els efectius, en llocs especialment crítics", ha detallat, com ara infraestructures bàsiques, infraestructures energètiques vulnerables, mitjans de transport o centres religiosos.

"Sabem que les cèl·lules existeixen, l'amenaça és real", ha reconegut el conseller, però "no volem traslladar a la població una alarma superior a la que ja estem vivint". Ha recordat també que dilluns es compleix el primer aniversari de la proclamació del califat de l'Estat Islàmic, un moment en què es pot crear certa tensió.

Risc existent a tot Catalunya

Les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, "en l'àmbit de la protecció civil, tenen una especial relació amb la conselleria d'interior", ha afirmat Jané, pel fet que s'hi troba molta indústria química o tres centrals nuclears. Però el risc, ha lamentat, afecta tot el territori. "Tot Catalunya som un país turístic, obert, mediterrani... som societat oberta, d'acollida, rebem molta gent, i això sempre suposa majors situacions de risc", per això "hem d'estar amatents sempre", ha conclòs.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha fet aquestes declaracions just abans de pronunciar el pregó que ha donat el tret de sortida oficial a les festes de Sant Pere del Serrallo, el barri marítim de Tarragona. Jané s'ha mostrat molt satisfet perquè el seu primer acte públic com a conseller hagi estat al seu territori. De fet, ja s'havia compromès a assistir-hi com a vicepresident del Congrés dels Diputats, però "la casualitat de l'agenda", com ell mateix ha expressat, ha volgut que fos amb un altre càrrec.