En la primera votació per a l'elecció del nou Papa, els 115 cardenals participants no s'han posat d'acord i caldrà esperar, almenys fins aquets dimecres, per conèixer qui serà el líder de l'església catòlica els propers anys. La xemeneia que surt de la Capella Sixtina ha sortit de color negre, senyal que cap dels candidats ha obtingut almenys dos terços dels vots. Demà s'ha previst una votació al matí, i de ser necessària, se'n faria una segona a la tarda.

Els religiosos han entrat al voltant de 2/4 de 5 de la tarda a la Capella Sixtina després d'haver caminat en processó al llarg dels passadissos decorats amb frescos del Palau Apostòlic del Vaticà i de cantar el que es coneix com la 'lletania dels sants' demanant més de 150 sants pel seu nom que els ajudin a fer la seva elecció del successor de Benet XVI. Els cardenals han quedat tancats a la Capella Sixtina fins que hagin elegit per votació el nou papa, però abans han realitzat diversos rituals sobre el jurament de mantenir el secret del desenvolupament de les votacions.

Els 115 cardenals menors de 80 anys que voten per escollir el proper papa s'han donat cita aquest dimarts la Basílica de Sant Pere mentre el cor cantava en la missa 'Pro eligendo', que precedeix al conclave. Han resat perquè Déu els inspiri a triar el pontífex adequat que porti el timó després de Benedicto XVI, que va abdicar per sorpresa el mes passat al·legant que no tenia la suficient força per confrontar les dificultats de l'Església.

Tres hores llargues de conclave

La missa era l'últim acte per als 115 cardenals, entre ells el cardenal Martínez Sistach, que s'han congregat a la Capella Sixtina on s'han tancat per fer la seva elecció sota el fresc del Judici Final de Miguel Ángel. El resultat s'ha donat a conèixer a través de la tradicional fumata, a 3/4 de 8 del vespre, que en ser negre, ha mostrat el no acord dels cardenals.

El conclave podria durar diversos dies. Fonts vaticanes, apunten que l'italià Angelo Scola i el brasiler Odilo Scherer han emergit com els més favorits per substituir el nou papa. No obstant, també s'han esmentat altres candidats de nombroses nacionalitats, com els cardenals nord-americans Timothy Dolan i Sean O'Malley, el canadenc Marc Ouellet i l'argentí Leonardo Sandri.