Setge als patinets elèctrics i les bicicletes per protegir els vianants

Palafrugell ja prohibeix la circulació d’aquests vehicles al centre del municipi, mentre que Olot els restringirà al nucli antic

A Banyoles s’ha posat en marxa una prova pilot per limitar-los l’accés al mercat setmanal

Figueres engegarà una campanya informativa

Blanes i Girona, de moment, no es plantegen restriccions

Dos joves en dos patinets. ALEX GUERRERO

Dos joves en dos patinets. ALEX GUERRERO

DdG

Els problemes de convivència entre els vianants i els patinets elèctrics (també les bicicletes), han obligat a molts ajuntaments de les comarques gironines a moure fitxa i a prendre mesures per a restringir-ne la circulació, sobretot a les zones comercials i als nuclis antics.

És el cas de Palafrugell, on l’Ajuntament ha començat a prohibir, des d’aquesta setmana, la circulació de patinets elèctrics i bicicletes al centre del municipi, restringint-ne així l’accés a la zona comercial. Aquesta mesura arriba després de les múltiples denúncies veïnals per a la dificultat de convivència entre aquests vehicles i el pas de les persones. A partir d’ara, en aquests espais del municipi, els usuaris de patinets elèctrics o bicicletes hauran de baixar i anar a peu. L’alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, va recordar que cal millorar la convivència en els espais compartits: «Caldria que estiguessin assegurats i en condicions de ser responsables civils de les possibles lesions i danys que puguin provocar».

Palafrugell prohibeix la circulació de bicis i patinets al centre de la vila.

Palafrugell prohibeix la circulació de bicis i patinets al centre de la vila. / DDG

Aquesta mateixa setmana s’han instal·lat cartells a la zona comercial per recordar que tant patinets com bicicletes tenen restringit el pas. Per la seva banda, la Plataforma per la mobilitat del segle XXI de Palafrugell, que va néixer fa dos mesos, lamenta que «no veiem ni correcte ni lògic que en aquells carrers de la zona centre on encara hi passen, sense cap tipus de restricció, cotxes i motocicletes, es prohibeixi ara el pas de bicicletes i VMP» i apunten que «una possible solució, com ja s’està fent en algunes ciutats europees, seria regular amb senyalització que la velocitat màxima de qualsevol tipus de vehicle que transcorri per la zona centre és de 20 km/h, prohibint l’accés de qualsevol vehicle a les places, destinades únicament al pas a peu i vehicles autoritzats».

A Olot, l’Ajuntament ha aprovat aquesta setmana al ple municipal la restricció de patinets i bicicletes al nucli antic amb una modificació de l’Ordenança Municipal de Circulació, que entrarà en vigor passades les festes. La mesura s’ha pres després d’un increment dels conflictes entre aquest tipus de vehicles i els vianants. I és que segons dades de la Policia Municipal d’Olot, des del gener de 2022 i fins a mitjans d’aquest mes de desembre, a la ciutat hi ha hagut 34 accidents amb un patinet elèctric implicat. Les causes, en un 65% dels casos, han estat per una infracció a la circulació o per errades dels conductors. Durant el mateix període, han interposat 289 denúncies a conductors de vehicles de mobilitat personal per incomplir la normativa (les més freqüents, circular sense casc, pujar-hi més d’una persona o circular per la vorera). El regidor de Mobilitat de l’Ajuntament d’Olot, Isaac Crivillés, assegura que «el nostre objectiu és la protecció del vianant» i assenyala que «en l’últim any i mig s’han produït 23 accidents amb un patinet implicat».

Prova pilot al mercat

A Banyoles, aquest mes de desembre l’Ajuntament ha posat en marxa una prova pilot per limitar bicicletes i patinets elèctrics al mercat setmanal. En aquest sentit, han instal·lat senyals a les diferents entrades del mercat indicant als usuaris que vulguin passar per la plaça de les Rodes, la dels Turers o la Major, que baixin del vehicle i continuïn a peu.

Banyoles ha iniciat una prova pilot.

Banyoles ha iniciat una prova pilot. / AJUNTAMENT DE BANYOLES

El regidor de Via Pública, Jordi Carretero, assegura que amb aquesta mesura volen «sensibilitzar els usuaris de bicicletes i vehicles de mobilitat personal per facilitar una bona convivència a la via pública, especialment en moments on hi ha més afluència».

Combatre l’incivisme

A Figueres, fonts de l’equip de govern, que asseguren que «tenim queixes veïnals, així com diversos incidents i accidents amb patinets implicats», han anunciat que a partir de gener activaran una campanya informativa i sancionadora. «La prohibició total al centre com en altres municipis de moment no està sobre la taula, però sí valorar zones peatonals concretes on es demani baixar de la bicicleta o del patinet». Amb tot, assenyalen que el «punt a combatre» és el «desconeixement de la normativa i l’incivisme».

A Blanes, ara per ara no es plantegen fer cap restricció al centre del municipi perquè estan a l’espera de l’homologació que es vol fer per part del Ministeri pel que fa als VMP. Fons de la Policia Municipal expliquen que «està prohibit que circulin per les zones de vianants i, en cas que no tinguin altre remei, no poden superar la velocitat a la qual circulen els vianants, és a dir, que no els poden avançar». 

A Girona, fonts de l’Ajuntament asseguren que de moment no hi ha previstes mesures. La portaveu de l’Associació de Veïns del Barri Vell, Magalí Pons, assenyala que «al Barri Vell creiem que per començar caldria obligar-los a complir les normes de circulació i la ordenança municipal, que a dia d’avui no fan, és a dir, prohibit circular en contra direcció i per les voreres i espais peatonals».

El Servei Català de Trànsit recorda que els conductors estan obligats a complir les normes i senyals com amb qualsevol altre vehicle. En el marc d’una campanya, van explicar que la llei de trànsit estipula que els patinets elèctrics no poden circular per travesseres, vies interurbanes o túnels urbans; que els conductors estan obligats a sotmetre’s a les proves d’alcohol i drogues; que no es pot utilitzar mòbil ni auriculars durant la conducció d’aquests aparells; que el seu ús és unipersonal; que no poden superar els 25 quilòmetres per hora; i que de nit o amb poca visibilitat, cal circular amb llum i roba o elements reflectors.

Certificat obligatori a partir del gener

Conduir sense el certificat de circulació del patinet elèctric estarà totalment prohibit a finals de gener de 2024. El 2 de gener de 2021 ja havia entrat en vigor una reforma legal del codi de circulació, que regulava per primera vegada els patinets i altres vehicles de mobilitat urbana. Una normativa que suposava, entre d’altres coses, que la velocitat màxima a la que poden circular els patinets és de 25 km/h. I aquest mateix any 2023 va entrar en vigor la normativa que prohibeix que els vehicles de mobilitat personal (VMP) entrin en metros, trens, autobusos o tramvies de tot Catalunya.

A partir de gener de 2024, tots els usuaris que tinguin o vulguin adquirir un vehicle de mobilitat personal hauran d’adquirir un certificat de circulació, un document destinat a reduir la sinistralitat d’aquests aparells de mobilitat personal. El procés de certificació de VMP permet que el titular de la marca o al seu representant autoritzat obtinguin un número de certificat que garanteixi que el model de vehicle compleix amb requisits per a poder acollir-se a aquesta categoria de vehicle. Aquesta certificació habilita al titular de la marca o al seu representant a inscriure el número de certificat de VMP en cada vehicle per a aquest model i versió.

Per a poder sol·licitar la certificació de tipus d'un VMP, els fabricants o representants autoritzats hauran d’estar prèviament registrats al registre de marques/fabricants de VMP de la DGT. Les institucions responsables de la seguretat viària, fonamentalment la Direcció General de Trànsit (DGT), han hagut d'equiparar les normatives de circulació dels patinets elèctrics a la resta de vehicles. Això inclou la necessitat de certificacions tècniques per a regular la seva comercialització.

El certificat haurà d’estar emès per entitats acreditades, designades per la Prefectura Central de Trànsit, i serà sol·licitat pels fabricants d’aquests vehicles. Davant l'adquisició d’un VMP, és obligatori obtenir aquest document que avali el seu compliment dels requisits legals establerts. Per als usuaris que adquireixin un patinet sense aquest certificat, existeix l’opció d’obtenir-lo presentant la fitxa tècnica del vehicle prèviament segellada pel fabricant. En cas contrari, es pot requerir al distribuïdor o fabricant proporcionant el número de bastidor corresponent. Tot i que encara no és obligatori, s’aconsella iniciar els tràmits per a obtenir-lo abans de gener de 2024.

En termes legals, les conseqüències varien en funció de les circumstàncies de l’accident. Si la manca del certificat no influeix en el succés i el responsable és un altre implicat, les sancions podrien ser mínimes. No obstant, si el propietari del patinet no certificat és el causant de l'accident, les implicacions podrien ser més severes, incloent-hi la falta de cobertura per part de l'assegurança, la qual cosa deixaria al responsable sufragar els costos derivats de l'incident.