Augmenten les instal·lacions de sistemes de seguretat a Girona per la por a ocupes i lladres

Les empreses gironines afirmen que l'increment no és només a cases o xalets sinó també en pisos

Un tècnic instal·lant una càmera de seguretat en un habitatge

Un tècnic instal·lant una càmera de seguretat en un habitatge / A AMORÓS

Tony Di Marino

«La gent ha tingut ensurts, els han entrat a robar a casa i se senten més segurs amb un sistema de seguretat privada». D’aquesta manera explica un responsable de la companyia olotina FVSeguretat Segurfire, S.L l’augment de les instal·lacions de sistemes de seguretat a Girona. «Portem un 25% més d’instal·lacions en comparació al 2022, a hores d’ara» afegeixen des de l’empresa. 

Un dels aspectes que més criden l’atenció és que diverses empreses del sector expliquen que no s’estan col·locant únicament en cases o xalets, sinó que aquest procediment s’ha estès molt per als propietaris de pisosJordi Ferrer, de Femar Seguretat, de Palafrugell, afirma que «els clients tenen por de patir un robatori a casa o que algú ocupi la propietat quan marxen de vacances».

Des de FVSeguretat Segurfire, S.L apunten que l’augment de feina no s’ha produït per les vacances d’estiu: «Ara mateix la feina és mantenir les instal·lacions, ja que normalment, els clients contracten el servei amb antelació».  En la mateixa línia, José Romero, de l’empresa gironina Seguritec afirma que el creixement del nombre d’instal·lacions «és exponencial: de mitjana estem portant a terme més de 70 instal·lacions d’alarmes de seguretat». «Els casos d’ocupació a les propietats és un factor que ha afectat molt a aquest augment», afegeix.

«Els clients tenen por de patir un robatori a casa o que algú ocupi la propietat quan marxen de vacances»

Jordi Ferrer

— Femar Seguretat

El sistema de seguretat més recomanable per als clients, segons el parer l’empresa DKJ Seguretat, és el perimetral. És un sistema de videovigilància supervisat per un operador de la mateixa empresa. «Amb el sistema perimetral s’eviten falses alarmes i s’augmenta l’eficàcia», comenta Francesc Mengual, instal·lador de l’empresa de Palafrugell. Aquest tipus de servei pot arribar a tenir un cost d’entre 1.500 i 7.000 euros, depenen de les característiques de la propietat en qüestió. Mengual afegeix que el cost per alarmes «antiocupació» als pisos «no sol passar dels 500 euros».

Tres ocupacions al dia

Segons dades facilitades pel Departament d’Interior a través d’una pregunta parlamentària, l’any passat es van denunciar 1.058 ocupacions arreu de les comarques gironines. És a dir, gairebé tres ocupacions al dia de mitjana.

L’any passat es van denunciar 1.058 ocupacions arreu de les comarques gironines

Si s’analitzen les dades per comarques, la que va concentrar més denúncies va ser la Selva (396), seguida pel Gironès (303) i, ja a molta més distància, el Baix Empordà (155). I si es posa el focus damunt dels municipis, aquells que van encapçalar el llistat van ser Salt (134), Girona (132), Lloret de Mar (77) i Figueres (71).

Així mateix, cal destacar que els robatoris amb força a domicilis segueixen augmentant a les comarques gironines. Segons dades fetes públiques fa pocs dies pel ministeri de l’Interior, en el primer semestre de l’any se n’han denunciat 682un 3% més que en el mateix període de l’any passat.