Molts gironins s'arrisquen cada dia a creuar la carretera per punts on no hi ha passos de vianants amb l'objectiu d'estalviar-se caminar uns metres i evitar haver d'esperar que un semàfor es posi de color verd. Hi ha múltiples exemples. Alguns, però, destaquen perquè són punts on històricament, i per sistema, els ciutadans han decidit considerar que un indret és "apte" per creuar la carretera, malgrat que no ho és.

Un dels indrets on és més freqüent veure vianants "jugant-se-la" és al carrer Emili Grahit, al costat de la plaça dels Països Catalans. Es dóna el cas que la plaça està envoltada per passos de vianants a tots els carrers que hi aboquen: des del pont de la font del rei, des de la Creu, des de l'Avinguda Lluís Pericot i des de la perllongació del carrer Emili Grahit (el tram de la ?Guàr?dia Civil).

No obstant, el tram d'Emili Grahit on hi ha l'antiga Annexa i la parròquia de Sant Josep, és una constant de persones que creuen el vial. Mares, pares, famílies, gent gran, joves i molts universitaris que van cap al campus de Montilivi de la UdG s'han pres aquest punt com un caminet per on fer "drecera". En una hora se'n poden comptar més de cinquanta. I això que uns trenta metres més enllà hi ha un semàfor. Anar-lo a buscar, però, suposa haver de fer un trajecte d'anada i tornada. El semàfor és dels que cal prémer el pulsador.

En aquest punt, el carrer Emili Grahit té cinc carrils de circulació. Molts cops els vianants es queden just al mig de la via per esperar els vehicles que van o vénen d'un o altre sentit, amb el risc que això comporta per la seva integritat física.

Fa només uns mesos es van fer obres de reurbanització precisament en aquest indret. Els treballs van provocar la desaparició de l'illeta central que permetia refugiar-se als qui "tiraven pel dret". Precisament, l'objectiu era evitar que aquella illeta seguís essent un dels emblemes de la ciutat per on creuar sense haver-hi un pas de vianants. Les obres van permetre crear un carril per als autobusos al costat de la parròquia de Sant Just. Al centre de la carretera ara només hi ha quedat un pal amb senyals de circulació.

Un altre punt on històricament els gironins han decidit creuar la carretera sense esperar a trobar-se un pas de vianants o un semàfor és just sota les vies del tren, a la Ronda Ferran Puig, a l'alçada del carrer Bonastruc de Porta. Molts vianants que caminen en sentit a la Devesa però que volen anar cap al carrer Bernat Boades opten per creuar el vial abans d'arribar a la seu d'entrega de paquets de Correus, on hi ha el semàfor. Estalvien uns vint metres d'anada i uns de tornada. En una hora es pot veure prop d'un centenar de persones fent la mateixa acció.