Científics de les universitats de Zuric (Suïssa) i Bonn (Alemanya) han anunciat el descobriment als Alps suïssos de la dent de dinosaure marí més gran trobada fins avui, la qual es creu que va pertànyer a un gran ictiosaure.

La peça dental, d'uns sis centímetres de gruix, forma part d'una col·lecció de fòssils descoberts entre 1976 i 1990 en el cantó dels Grisons, al sud-est de Suïssa, que en recents anàlisis s'ha determinat que contenen restes d'almenys tres ictiosaures.

La troballa de la peça dental posa en dubte les idees que fins ara es tenien sobre aquesta espècie de rèptil marí extingida cap al Cretàcic superior, fa 90 milions d'anys, i que podia haver assolit en alguns exemplars els vint metres de longitud.

Aquesta mida l'aproximaria al de les grans balenes actuals, que ara com ara es creu que són l'animal de major grandària de la història. La troballa d'aquesta dent, a més, planteja nous dubtes sobre les tècniques d'alimentació d'aquests animals, ja que fins ara es considerava que les subespècies més grans d'ictiosaure mancaven de dents i succionaven a les seves preses.

Els fòssils es van descobrir en una zona de sediments del període Triàsic, fa uns 200 milions d'anys, quan la zona estava coberta per la mar de Tetis, en una època en la qual la terra emergent es concentrava en dues grans masses continentals batejades pels geòlegs com Gondwana i Laurasia.