La figuerenca Maria Labari es presenta com a amant dels llibres. Lectora empedreïda, ha traslladat la seva afició a Internet, on gestiona un bloc i també un compte d'Instagram, on escriu ressenyes de lectures i fa recomanacions lectores.

Bloggera, bibliotecària, bookstagramer, lectora empedreïda i amant de l’escriptura, de la literatura i del coneixement. Aquesta és la carta de presentació de Maria Labari (Figueres, 1994), una jove que se sent feliç no només navegant entre els llibres sinó també naufragant entre les paraules. I és lògic si es té en compte que allò amb què més gaudeix és encomanant la passió per la lectura als seus seguidors del bloc d’Internet Relatos de una náufraga, i sobretot d’Instagram, al seu perfil @relatosnaufraga. Els bookstagramers es diferencien dels influencers perquè, per a ells, Instagram no és un espai per al postureig, sinó un canal per mostrar la bellesa dels llibres. «M’agrada compartir les lectures que faig i també animar altres persones a llegir-les», constata Maria Labari.

Tot va començar com un hobby el 2012. Una companya de classe es va obrir un bloc a Internet per parlar sobre manicures i li va dir a ella que podia fer el mateix, però dedicant-lo a allò que més l’apassiona: «Vaig pensar que seria una bona idea perquè m’agrada molt escriure». Així va ser com Maria Labari va començar a escriure ressenyes de llibres. I tant li va agradar aquesta activitat que, de mica en mica, també va decidir escriure sobre manga, anime, pel·lícules i grups de música. La dedicació al bloc la va acabar absorbint i un bon dia va prendre la determinació de parar en sec. «M’estava angoixant –reconeix– perquè m’ho estava prenent com una feina i no com un hobby».

El parèntesi li va anar bé per agafar-se aquesta afició amb més calma i canviar de plataforma digital. «Em sento més còmoda escrivint a Instagram, perquè he vist que hi ha més interacció amb les persones. A més, aquesta plataforma m’ha ajudat a conèixer altres persones que fan ressenyes amb les quals puc comptar per a qualsevol dubte», comenta Maria Labari, que ha descobert com n’és d’important la xarxa social quan els usuaris troben que tenen interessos comuns, com ho són en aquest cas els llibres: «A algunes d’aquestes persones, les considero amigues, encara que no ens hàgim vist mai en persona».

El món de la literatura és tan ampli que difícilment es pot abastar tot i, per això, cada persona es decanta per un gènere o per uns autors preferits. A Maria Labari, sobretot, li agrada la fantasia. «M’agrada molt Harry Potter i el món on se situa la història. Tanmateix, estic intentant llegir llibres d’altres gèneres, com poesia i thriller», relata. Pel que fa als seus autors predilectes, té clars dos noms: «M’agrada Paula Hawkins i d’ella recomano a tothom la lectura de La noia del tren, perquè és addictiva i no pots parar de llegir-la i, a més, s’ha fet una pel·lícula basada en la novel·la. I m’agrada l’obra de Haruki Murakami».

En demanar-li que triï un llibre tampoc no ho dubta: «Crec que hi ha uns quants llibres que m’han impactat de forma positiva, però el que més m’ha marcat és Wonder. La lección de August, de R. J. Palacio. Per a mi, aquesta novel·la explica una història de superació i valentia que podem aplicar a les nostres vides».

L’exercici de valorar un llibre és, per a Maria Labari, «una acció d’honestedat complicada». «Sobretot, quan un llibre no m’ha agradat gaire, no és fàcil. Sempre intento fer una ressenya objectiva, explicant el que m’ha agradat o el que no m’ha agradat. Però el que he descobert llegint ressenyes d’altres persones és que, encara que a mi no m’hagi agradat una novel·la, una altra persona pot opinar tot el contrari», explica.

La seva relació amb els llibres li ve de ben petita. «Tot i que no entenia el que llegia, els llibres infantils m’agradaven molt perquè tenien dibuixos molt macos i amb colors cridaners. De fet, encara m’agraden perquè sovint expliquen històries meravelloses amb dibuixos fantàstics», somriu.