El 5 de desembre de 1995, el SETMANARI DE L'ALT EMPORDÀes marcava el repte de fer el salt a Internet. Per iniciar l'edició electrònica, va confiar en el talent d'un jove figuerenc que, amb només 21 anys, havia creat l'empresa gironina Intercom. Vint-i-cinc anys després, Dídac Lee (1974) s'ha convertit en un dels empresaris més potents de la comarca, és un dels directius del FC Barcelona i està al càrrec d'uns 600 treballadors que té contractats en les vuit empreses que ha fundat arreu del món. Avui, Lee es dedica a gestionar el fons d'inversió Galdana Ventures i és Business Angel.

Després de fer voltes per Espanya, la família Lee va assentarse a Figueres per cursar estudis superiors de sociologia i filologia hispànica. Poc després va néixer en Dídac, el primer figuerenc d'origen asiàtic. El protagonista assegura que ell i la seva família sempre han centrat esforços per integrar-se, i aquest fet és el que mai els ha fet sentir estrangers. En aquesta tasca, suposo que les delícies i el bon servei del seu Restaurant, el Shang-Haï, van tenir-hi molt a veure. En la seva infància, reconeix que era un estudiant no massa motivat fins que va trobar què el motivava, el tenis taula, un esport que li va ensenyar el significat de valors com l'autosuperació i la companyonia.

Lee es defineix a si mateix com un friqui. I potser és aquesta la clau de l'èxit. Amant dels ordinadors i la tecnologia, va decidir iniciar Enginyeria Informàtica a la UPC. Després de dos anys va descobrir que volia focalitzar la seva trajectòria professional cap a l'àmbit tecnològic i informàtic, però des del vessant emprenedor i empresarial. Tenint clar cap a on anar, el 1995 va fundar una de les primeres empreses proveïdores d'Internet a Girona: Intercom. Aquesta etapa la recorda amb una mescla d'esperança i il·lusió, pressions familiars i socials i moltes nits dormint al magatzem de l'oficina. Actualment, l'empresa segueix activa a Barcelona i té 200 treballadors. Tots els diners que anava aconseguint els invertia a crear noves empreses a través del seu holding empresarial Inspirit. El 1999 va crear Scubastore, que avui és Trade Inn, una botiga d'esports gestionada per David Martín. Després d'aquesta van venir Fhios, Three Points, Peninsula, Safe365, Galdana Ventures o The eTailers, entre d'altres, i durant 20 anys va liderar aquestes companyies.

Es converteix en un fons de fons

«Emprendre és un esprint que requereix molt d'esforç i sacrifici». Durant aquest temps, es va envoltar d'un equip humà de tant de nivell que no dubta a afirmar que «jo vaig fundar les meves empreses, però tots els meus socis són millors que jo». Des de fa quatre anys, Lee va prendre la decisió de fer un pas al costat a les empreses, i adoptar el rol d'accionista i estar en els consells d'administració.

Un cop arribats en aquest punt, va centrar-se a treballar des de Galdana Ventures, un fons d'inversió tecnològic que inverteix en altres fons d'inversió de la Xina, als EUA i a Europa. «Som el fons de fons número 1 del món». Inverteixen en companyies que financen projectes com Spotify o Fornite, i per això viatja constantment. En recordar els viatges programats pel primer trimestre del 2020, s'adona que farà la volta al món.

En el seu temps lliure, Lee ha decidit convertir-se en Business Angel, és a dir, detectar talent i invertir-hi. «Quan em trobo amb un jove que era com jo quan vaig començar, m'identifico amb ell i intento ajudar-lo. Em converteixo en una mescla d'amic, germà gran i psicòleg», explica. Per decidir si apostar per un nou projecte o no, Lee té presents tres qüestions bàsiques: examinar si sorgeixen bones sensacions amb l'emprenedor; que proposin alguna qüestió que a ell li interessi; i que sigui un mercat potencial. En total ha invertit i s'ha convertit en soci d'una trentena de projectes com ara Badi, Housefy, Glovo o Exoticca.

Per motius laborals, Lee viatja moltíssim, però mai es cansa de fer gala de Figueres, on té la primera residència. «Soc molt conscient que la meva casa és Figueres, i l'entorn laboral el món».