José Luis Barcelona, el primer presentador de Televisió Espanyola a Catalunya, ha mort a l'edat dels 84 anys, segons ha informat aquest dilluns la cadena. Nascut a la localitat aragonesa de Borja, Barcelona va entrar el 1959 als estudis de TVE de Miramar i va ser un dels pioners de la cadena. Barcelona va obrir les emissions saludant des del 'Balcó del Mediterrani', títol del primer programa que es va emetre des de Barcelona per a tot Espanya. Barcelona va presentar nombrosos programes com 'Club Miramar', 'Mundo insólito', 'Club del martes', 'Orbe', 'Ésta es su vida', 'Eurofestival', 'Salto a la fama', 'Musical' o 'Carrusel del domingo'.

El director de RTVE a Catalunya, Carles González, ha donat a conèixer la mort de José Luis Barcelona a través de Twitter on ha escrit un missatge afectuós en relació a la seva figura: "No s'afronta el futur sense els qui ens han fet arribar fins aquí".

Un dels programes que va fer més popular Barcelona va ser 'Reina por un día' (1964-1965), que presentava amb Mario Cabré. Posteriorment també va presentar programes com 'Kilómetro lanzado' i 'Canciones de una vida'. Així mateix, va ser director i guionista dels programes 'Tot i més' i 'Primera fila', al circuit català de TVE. Va tancar la seva carrera a la cadena pública el 1992.

Barcelona havia treballat a Ràdio Juventud com a locutor i actor abans d'entrar a TVE. El presentador va participar als actes d'homenatge dels 50 anys del circuit català de TVE a Catalunya, que es van celebrar el 2009.

D'altra banda, Barcelona és autor del llibre 'Tú puedes salir en la tele', que explica de forma humorística les seves vivències professionals i anècdotes que retrataven la historia de la televisió a Catalunya i l'Estat.