Marcel Gorgori creu que la gent sent una por reverencial a l´òpera. Simfonova vol trencar tabús i ho aconsegueix. Després d´omplir auditoris i teatres de tot Catalunya -Girona els aplaudí dempeus durant un quart d´hora- seran aquest divendres a les 21.00 hores al Teatre El Jardí de Figueres. Gorgori, qui condueix aquest primer espectacle, 'Només per a uns quants?', explica en aquesta entrevista els orígens del projecte i de què es tracta.

Com s´endinsa un periodista en el món de l´òpera?

He fet moltes coses dins el món del periodisme fins que, en acabar de sotsdirigir un programa de Joaquim Puyal, Un tomb per la vida, vaig proposar a la direcció de parlar d´òpera d´una manera diferent. D´això fa vint anys, quan només d´òpera es feien les retransmissions pures i dures. Fer òpera en un plató, dur algú popular que parlés, ens va funcionar molt bé. Des de Nit d´art, no he deixat de tenir relació amb l´òpera. Tinc ara un programa a Catalunya Música amb Roger Alier.

Com neix Simfonova?

Arran dels programes que vaig fer del món del vi, vaig organitzar espectacles per a empreses. En un d´aquests vaig conèixer l´orquestra Barcelona Filharmonia i el seu director, Daniel Antolí. Vam fer un espectacle que vaig crear i va ser un èxit brutal. Al cap de tres dies, el director em va trucar per dir-me que feia catorze anys que intentava singularitzar la seva oferta i em va suggerir si m´animaria a muntar alguna cosa que servís per produir aquest tipus de concerts. I ens ha donat suport la Mútua General de Catalunya.

Què és ben bé Simfonova?

Un programa de televisió a dalt d´un escenari, però ho fem amb una orquestra simfònica imponent, un cor de cent veus, amb quatre de les millors veus solistes d´aquest país i presentat per mi amb una certa categoria. La voluntat és presentar espectacles d´òpera i música simfònica, però incorporant recursos comunicatius que no es fan servir mai en aquests concerts, per exemple, el presentador que estableix complicitats amb el públic i que guia l´espectacle. També projectem vídeos i utilitzem les llums del teatre per reforçar l´impacte de la peça que s´està interpretant.

És despertar certes emocions.

M´agrada comparar-ho amb Circ du Soleil. Ells fan circ amb els millors artistes del món, però fa circ, música, llum, converteix aquell espectacle en quelcom diferent. Simfonova voldria acabar essent, modestament, el Circ du Soleil de l´òpera.

Quin repertori ofereixen?

A la gent li agrada molt més l´òpera del que es pensa. El públic és curiós i jo vull atraure tant als aficionats com els que creuen que no ho són. Per tant el repertori dels concerts de Simfonova sempre serà del més popular dins l´òpera. En aquest primer concert, Només per a uns quants?, demostrem que durant dues hores pràcticament les pot xiular totes. Són peces que se les troba a la vida quotidiana. El nostre proper concert tindrà la mateixa filosofia, però no el mateix argument.

I quin és el d´aquest concert?

Que l´òpera és present a la nostra vida i que a tots ens sabria greu que no hi fos. Ensenyem, doncs, allà on és present. És la banda sonora de la seva vida i la seva quotidianitat.

Quina reacció heu copsat en la gent després de veure el concert?

Molta gent ens ve a donar les gràcies perquè, quan vénen, pensant que estarà bé però, sobretot la gent que no està avesada a l´òpera, no pensen que els hi agradarà tant com els hi agrada. Això no té preu. La gent surt entusiasmada. Quan vam triar les peces, vaig voler que una d´elles, l´última, el públic no la conegués de res. És la més aplaudida. Avala el que diem: doneu-li una oportunitat a l´òpera, perquè l´òpera no és només per a uns quants.