"No sóc un guru ni un predicador, només explico el que la ciència ens va aportant i això em va confiar en què ho podem aconseguir". Així de clar ho té el doctor Eduard Estivill (Barcelona, 1948) que, després de triomfar amb un mètode per ajudar a millor els nens i nenes, ara l'aplica als adults. A 'Que no et facin perdre el son' (Columna), el doctor analitza les causes que provoquen un mal son -la principal de les quals és el ritme i l'estil de vida d'avui- i aconsella una sèrie de pautes, la primera de les quals és la conscienciació que el cervell necessita dues hores abans de dormir. Estivill xifra en un 30% l'augment de persones que no dormen bé a causa de les preocupacions derivades de la crisi.

Ja fa anys que el Dr.Estivill va donar a conèixer el seu mètode per ajudar a dormir bé els nens i nenes, i ara ha decidit portar-lo al món adult. A 'Que no et facin perdre el son' (Columna), el doctor explica un dels últims descobriments científics pel que fa al son: el cervell necessita un mínim de dues hores per desconnectar i preparar-se per dormir.

"Fins ara pensàvem que podíem estar connectats al mòbil, a les xarxes socials, fer feina que ens enduem del treball, parlar dels problemes de casa... i anar-nos-en al llit, apagar el llum i que el son sortís de cop. Això és impossible", ha afirmat l'autor. "Tota l'activació del dia a dia, el ritme de vida, l'estrès, l'ús de les xarxes socials, la informació... fa que el cervell estigui molt activat i amb molta energia. Per desactivar-lo i deixar pas a la son, necessitem com a mínim dues hores", ha reiterat.

A partir d'aquest descobriment, el doctor ha elaborat una sèrie de pautes per als adults. "Tenim un desavantatge en els adults, perquè amb els nens teníem els pares com a aliats, però aquí són els adults que s'han d'autoconscienciar i tenir disciplina per seguir aquestes pautes, que en el fons són de sentit comú", ha afegit.

Dormir malament és un símptoma i, per tant, té una causa que el provoca. Estivill explica que hi ha més de 40 causes que provoquen el mal dormir, algunes de les quals molt conegudes: la ingesta de molts estimulats, el treball de nit que obliga a dormir durant el dia i les malalties.

Però la causa més important del mal son, segons el doctor, i que en algun moment de la vida pateix el 80-90% de les persones "ve de fora". "Són persones normals que no tenen problemes psicològics ni psiquiàtrics, ni malalties físiques, però estan sotmesos a estímuls externs excessius com el ritme de vida d'avui dia i les informacions sobre aspectes socials i econòmics, és a dir, la crisi. Tot això sumat a un mal ús de les xarxes socials i un mal ús del temps lliure, que no ens dediquem, fa que arribem al llit amb massa activació", ha explicat.

Aquesta és la causa principal del gran grup de gent que dorm malament i que, a més a més, ha augmentat en els últims anys. De fet, el Dr.Estivill xifra l'augment en un 30%. "Això fa que sigui un tema que ens preocupa i d'aquí en surten aquestes pautes que donem per intentar solucionar el problema", ha dit el doctor.

Les pautes per dormir millor

El primer i imprescindible pas és conscienciar-se que el cervell necessita dues hores d'una sèrie de normes i rutines abans de dormir. "Quan aconseguim això, que és difícil, però es pot aconseguir, veurem que la gent del nostre entorn respecta aquesta forma de ser", ha explicat el doctor.

Cal desconnectar el telèfon, les xarxes socials, deixar de fer feina relacionada amb l'activitat laboral i sopar algun aliment que afavoreixi la son, com podria ser una amanida de pasta amb un derivat làctic. "Aquest tipus d'aliments contenen triptòfan, precursor de la melatonina, una substància que segrega el nostre cervell per avisar el rellotge biològic que ha de dormir", ha explicat. Després de sopar, cal una hora i mitja d'alguna activitat que no tingui res a veure amb l'activitat laboral. "No hem de fer llistes de feina, no hem de resoldre conflictes amb la parella o la família, sinó una activitat que ens relaxi i no tingui res a veure amb la feina", ha explicat el Dr.Estivill.

Unes pautes difícils d'aconseguir avui dia

"Sembla complicat, una utopia, però la meva funció és caminar cap a aquesta utopia. També semblava una utopia quan fa 20 anys vam començar a donar les pautes per ensenyar a dormir els nens i nenes i ara la gent ha acceptat que aquesta és la millor forma. Si aconsegueixo que els adults em facin cas, i amb això compto amb els mitjans de comunicació, doncs d'aquí uns anys segur que aconseguirem que els adults dormin millor", ha afirmat el doctor.

"No sóc utòpic com per pensar que amb les meves pautes solucionarem la crisi. És evident que això no és així, però sí que podem aconseguir que la gent ho porti una mica millor. Jo sóc optimista i crec que en el que faig, sé que el que expliquem té una base científica, no és un invent meu, no sóc un guru ni un predicador, només explico el que la ciència ens va aportant i això em va confiar que ho podem aconseguir, amb més o menys mesura", ha afegit.

I és que el mètode Estivill té molts seguidors, però també detractors. "Avui dia sabem que no hi ha cap opinió contrària al que expliquem en el món científic. Segons el doctor, les societats del son tant dels EUA com de l'estat espanyol "fan les mateixes recomanacions perquè són models provats".

"Les opinions contràries només estan a Internet i Internet no és un fòrum científic. Jo als pares sempre els dic que no usin Internet per informar-se sobre la salut dels seus nens, el que millor els pot aconsellar i és responsable de la salut del seus nens és el pediatra", ha afegit. El Dr.Estivill ha conclòs que els mètodes per a nens i per a adults són "una mica diferents" ja que les causes són diferents -en els nens i nenes un mal hàbit, en els adults és la connexió amb tot el voltant- i, per tant, les pautes també.