Madonna ha enlluernat la nit d'aquest dijous a les més de 20.000 persones que han abarrotat el Palau Sant Jordi de Barcelona, en un concert que ha servit per demostrar que pensa aferrar-se al tron del pop, doncs hi ha hagut fins i tot indirectes més que evidents a la qual es postula com la seva successora, Lady Gaga.

L'ambició rossa ha arribat a Espanya per presentar les cançons del seu nou disc, 'MDNA', i ho ha fet en un concert de més de dues hores, de posada en escena cinematogràfica, coreografies contínues en què no han faltat els símbols marca de la casa, com la iconografia religiosa i el seu gust extrem pels crucifixos.

Dalt d'un altar, com una verge totalment coberta amb un vel negre, coronada i amb una metralleta, Madonna ha donat el tret de sortida amb 'Girl gone wild', un tret gairebé literal, doncs també ha anat armada a 'Revolver' i a 'Gang bang', on ha protagonitzat una sagnant escena a l'habitació d'un motel.

La foscor i la simbologia cristiana quan ha saltat a l'escenari convertida en majorette, i que incloïa un missatge molt personal: ha cantat la tornada del 'Born this way' de Lady Gaga, potser per evidenciar el semblant entre totes dues --en el seu moment es va dir que la seva deixebla l'havia copiat--.

Just després ha repetit diverses vegades 'She's not me'; per si de cas hi havia algun dubte sobre qui ocupa a dia d'avui el lloc més alt de la música pop.

Als seus 54 anys, Madonna s'ha passat tot el recital donant salts, escalant, fent funambulisme sobre cordes elàstiques, pel terra i sacsejada pels seus ballarins: el mantra 'sóc biònica, sóc supersònica' s'ha escoltat de fons mentre cantava alguna que una altra cançó.

El primer respir ha arribat gairebé al l'equador, quan ha cantat 'Masterpiece', el tema principal de la seva última pel·lícula com a directora, 'W.E', que ha cantat al costat del grup basc Kalakan, que han aprofitat per cantar en euskera 'Sagarra jo', en el moment més exòtic i surrealista de tot el recital.

El tema ha anat precedit d'un dels pocs moments d'interacció amb el públic. "Tots formem part del mateix ADN, som un, estem units, no importa de quin color és la nostra pell, les nostres creences o l'orientació sexual que tinguem, tenim una única ànima", ha dit.

El vestidor dissenyat per Jean Paul Gaultier, que ha lluït especialment a 'Vogue', que ha entonat amb una reinterpretació del cèlebre sostenidor de cons de principis dels 90, aquesta vegada convertit en una negra cotilla de dominatrix, però amb elegant camisa blanca i corbata negra.

A poc a poc la roba ha anat desapareixent, i tot i que a Istanbul va ensenyar un pit i a Roma es va baixar els pantalons, a Barcelona s'ha mostrat més moderada, i ha aprofitat que estava seminua per cantar una insòlita versió de 'Like a Virgin' en acústic, acompanyada únicament d'un piano.

La religió ha tornat cap al final del concert, tot i que aquesta vegada ha estat l'estètica budista l'elegida per a 'I'm a sinner', només un preludi per a l'apoteosi de 'Like a prayer', amb cor de gospel inclòs, i una Madonna que per fi s'ha deixat anar la melena, fins aleshores perfectament pentinada.

El toc de les campanes que ha obert el concert ha tornat per anunciar el tancament: la festa discotequera de 'Celebration', ha posat punt final a un concert planificat al mil·límetre quallat d'efectes especials, acrobàcies i música pregravada que ha fet les delícies dels fans i que la reina del pop repetirà mil·limètricament aquest dijous a Barcelona i en els pròxims mesos per tot el món.