La Guàrdia Civil conclou que els arbitratges de l’‘era Negreira’ no eren «imparcials» i Xavi es rebel·la

Enríquez Negreira, en una imatge de fa pocs mesos.

Enríquez Negreira, en una imatge de fa pocs mesos.

Mentre el Futbol Club Barcelona mira de reposar-se de tants fronts oberts, els jutjats s’encarreguen de recordar-li els seus lligams amb el passat.

El jutjat d’instrucció número u de Barcelona, de fet, ha rebut ja l’informe que li va demanar a la Guàrdia Civil respecte al cas Negreira. En aquest, avançat pel diari ‘El Mundo’, l’Institut Armat conclou que el Comitè Tècnic Arbitral (CTA) que dirigia Victoriano Sánchez Arminio i que comptava amb José María Enríquez Negreira com a segon de bord, va tenir un «funcionament irregular». Tant és així que, segons la Guàrdia Civil, els arbitratges «no haurien tingut sempre un recolzament esportiu imparcial».

El Barcelona, i durant prop de dues dècades, va pagar uns 7,5 milions d’euros a les empreses de Negreira. Joan Laporta, actual president blaugrana, va argumentar els pagaments en 629 informes «importants» i 43 CDs confeccionats per Javier Enríquez, fill de l’ex número dos dels àrbitres.

La Guàrdia Civil, sempre segons aquest informe fet públic per ‘El Mundo’, desconfia d’aquests informes. «Els seus serveis no es troben emparats per suport documental més enllà de les factures», recullen els investigadors.

Més enllà que la Guàrdia Civil destaqui que no ha rebut el suport documental específic i adequat que justifiqui els pagaments a les empreses de Negreira, i tampoc «s’ha aportat la identitat dels professionals que haurien desenvolupat els serveis» d’assessorament, al·ludeix la Benemèrita al poder real que podria tenir José María Enríquez Negreira i la seva influència en els col·legiats de Primera. «Cal tenir en compte que només els àrbitres de Primera Divisió poden arribar a ser àrbitres internacionals amb l’increment retributiu que suposa (...). A més, els honoraris depenen del nombre total de partits arbitrats, que és decisió del CTE. El mateix CTA és l’encarregat de castigar els àrbitres pels seus errors o designar-los per als grans partits», conclou l’informe que forma part de la instrucció del cas.

«Mai en la meva vida vaig sentir que em beneficiessin»

El tècnic del primer equip del Barcelona, Xavi Hernández, qüestionat aquest dissabte per la informació, va insistir en la seva prèdica: «Mai en la meva vida vaig sentir que em beneficiessin, ni en 17 anys al primer equip ni ara com a entrenador. Estic en total desacord amb la Guàrdia Civil».

La UEFA va admetre aquesta temporada el Barcelona a la Lliga de Campions, però va advertir també el club blaugrana que tindria l’«obligació» de mantenir informats els Inspectors d’Ètica i Disciplina de l’avenç de les investigacions en curs de manera proactiva i de facilitar tots els documents i informació que sol·licitin».

L’ens europeu, de fet, va advertir a l’entitat que el procediment podria ser «reprès d’ofici» o a petició dels seus investigadors, que podria enviar un nou informe a l’Òrgan d’Apel·lació de la UEFA quan consideressin que hauria de tornar a avaluar-se en un futur l’admissió o exclusió del Barça en competicions europees.