L'estiu blaugrana a Mèxic d'un entrenador de Vilafant

Gerard Asparó s’ha estrenat com a tècnic d’un dels campus per mainada que el Barça organitza a arreu del món, en aquest cas a Monterrey, Querétaro i Saltillo

El vilafantenc Gerard Asparó, exercint d’entrenador, a Mèxic, en un dels campus per a nens i nenes impulsats pel FC Barcelona. | CEDIDA

El vilafantenc Gerard Asparó, exercint d’entrenador, a Mèxic, en un dels campus per a nens i nenes impulsats pel FC Barcelona. | CEDIDA / lluís ribera. vilafantll.r.

Lluís Ribera

Lluís Ribera

El vilafantenc Gerard Asparó Huix va exercir, el juliol passat, d’entrenador de futbol en diferents campus per a nens i nenes que el FC Barcelona té arreu del món. Es tracta de les Barça Academy Camps i en el seu cas es va establir a Mèxic i va recórrer els que hi havia a les ciutats de Monterrey, Querétaro i Saltillo. «La nostra tasca ha estat aportar la metodologia d’entrenament del Barça, concretament de la Barça Escola, cap allà. Teníem l’ajuda d’entrenadors locals, que també hi treballaven interessats per l’oportunitat de veure com s’entrena al FC Barcelona», explica l’altempordanès, de 23 anys.

Han estat tres setmanes «intenses» i d’agafar avions per anar d’una ciutat a l’altra. El campus es feia de dilluns a divendres, i entre activitats, jocs per conèixer la història del club blaugrana, dinar i descans hi estava «unes vuit hores al dia plenes de futbol».

L’opció li va arribar l’any passat quan encara era estudiant del Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE) a l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES), a Salt. «Ens van fer una xerrada, vaig veure que era una opció interessant i vaig enviar el currículum al novembre. Vaig superar unes proves, després em van fer una formació a la Ciutat Esportiva Joan Gamper i vaig entrar la borsa de tècnics del Barça Escola», recorda Asparó, que també ha estat entrenador de porters al planter del Girona, Peralada i Banyoles. Quan va veure, al maig, l’oferta per anar a Mèxic «no m’ho vaig pensar dues vegades». Asparó era l’únic gironí de l’expedició, formada per quatre entrenadors catalans i un alacantí més: «Alguns nens se sorprenien quan parlàvem català entre nosaltres i fins i tot ens demanaven que ho féssim per si entenien alguna cosa. Era divertit».

Turisme i gastronomia

El vilafantenc també va tenir temps de fer turisme i de visitar la capital, Ciutat de Mèxic. Era el primer cop que viatjava al país llatinoamericà. Recorda el contrast econòmic que hi havia a la zona de San Pedro, a Monterrey, «envoltats de gratacels i centres comercials enormes. Aturats en un semàfor podies veure un cotxe de luxe al costat d’un autobús que anava molt per sobre de la seva capacitat». La gastronomia mexicana la defineix com «una experiència intensa. Quasi tot el menjar porta picant, evidentment. Un entrenador local de Saltillo ens va portar a la taquería familiar i... no et fiïs mai d’un mexicà quan et diu que alguna cosa no pica!».

Al bàsquet formatiu del Barça

No és el primer cop que Asparó treballa per al club blaugrana. Havia fet les pràctiques a l’àrea de la preparació física de la secció de bàsquet formatiu, des de mini fins al filial de Roger Grimau. El Barça té campus i acadèmies a diferents punts del món. El desig d’Asparó, un cop finalitzat el seu primer esdeveniment blaugrana, és «poder seguir treballant en campus i descobrir nous llocs a través del futbol i del Barça».

Nou porter del Tossa i amb presència al Girona

Gerard Asparó és un dels porters altempordanesos del futbol territorial. A partir de la propera temporada, jugarà al Tossa de Mar, que l’ha fitxat en l’estrena a Primera Catalana. El curs passat, el de Vilafant va jugar al Banyoles, de la mateixa categoria, i amb anterioritat havia defensat els colors del Peralada, a Tercera RFEF, del Palamós, La Jonquera i Llagostera B. Asparó es va formar al futbol base del Girona –fins a juvenils–, Figueres, Vilamalla i Salle Figueres i va arribar a entrenar amb el primer equip gironí quan jugava a Segona Divisió A.