Una dilatada experiència com a jugador i entrenador a l'Alt Empordà avalen Quim Cruset Buixó (Vilamalla, 1969), tècnic del primer equip femení de la Unió, que suma tretze victòries, un empat i una derrota en l'any del debut.

L'equip arriba a l'aturada de Carnaval en segona posició a dos punts del lideratge amb només un empat i una derrota. Esteu on esperàveu?

La veritat és que sí. Hem tingut alguna patinada imprevista, però per la resta hem complert els objectius, excepte les dues últimes lesions de la Laia i l'Aroa, que ens deixen un mal regust al grup.

Al final sembla que la lliga i l'ascens es decidirà entre el Figueres, el Cassà i el Vic Riuprimer B.

És complicat pujar perquè has d'acabar primer. El nostre objectiu és aquest, veurem si l'aconseguim, però soc optimista. Tenim un cinquanta per cent de possibilitats. Ens falten dos desplaçaments complicats a Castellterçol i Vic, i rebem el Cassà al final. En aquests partits entenem que es decidirà la lliga.

Arriba al Figueres aquest curs com a primera cara visible del futbol femení a Vilatenim. Com ho recorda?

Estava als Estats Units per feina i em van trucar al mes de febrer per plantejar-ho. No estava vinculat a cap club i vam començar a treballar de valent per explicar el que teníem previst per a aquesta nova secció a l'estadi. Parlant amb pares, mainada i jugadores per tirar-ho endavant.

Heu notat algun canvi a millor respecte a aquell primer moment?

Sí. Hem fet portes obertes i han vingut moltes nenes, torneigs, i a les xarxes socials hi ha un bon debat. Anem a fer xerrades a les escoles sobre igualtat de gènere en l'esport. Intentem fer equip amb les nostres jugadores, treballar per potenciar la base, que és el que ens donarà el futur del futbol femení al Figueres o qualsevol altre equip.

Quin objectiu us marqueu a llarg termini amb el Figueres?

Des del primer moment vaig plantejar pujar de Segona a Primera i després a Preferent. Queda molta feina per fer. En els seus inicis vaig ser un dels ideòlegs del futbol femení a Vilatenim, però ara hi ha la Kurni com a coordinadora, la junta directiva, en Javi com a gerent i volem que el Figueres sigui molt gran. El club sap que pot créixer molt i tinc entès que el projecte és ambiciós.

Una pregunta recurrent és saber com està la base del futbol femení actualment?

Intento ser optimista i realista a l'hora. Et puc dir que per desgràcia la situació no és bona. Amb tot l'esforç que es fa hauria d'haver-hi més jugadores. Em plantejo si és un tema d'ordre social o familiar respecte al futbol. No hi ha prou nenes encara per a consolidar un projecte a l'Alt Empordà. La base ho és tot, ja que et dona continuïtat.

Per on passa aquest canvi social que comenta?

Passa perquè els pares i les mares ens vegin. Si la filla vol jugar a futbol que ho faci. El més important és fer esport i si és col·lectiu millor, però crec que nosaltres hem de treballar perquè els pares entenguin que el futbol femení és un esport com qualsevol altre i les nenes tenen el mateix dret. Segurament, a una nena que li agrada el futbol li agrada més que a un nen en la majoria dels casos i fa tot el possible per jugar-hi, tot i les dificultats.

S'ha comentat sobre la falta de jugadores, l'arribada del Figueres, la desaparició d'equips com el Llers o problemes d'efectius a Sant Pere o Cabanes. Com ho valores?

Malauradament, és així. Com que hi ha tan poca base, hi ha un problema de jugadores. Nosaltres hem intentat respectar al màxim els altres clubs, no hem trucat a ningú. Les categories també afecten la situació, hi ha jugadores d'aquí que són fora de l'Empordà perquè també volen gaudir i competir, com també passa amb els nens.

Potser falten cares femenines a les banquetes?

Hi estem treballant i és bàsic. Cal haver tingut una bona formació per ensenyar, però. Les noies han de tenir les ganes, n'hi ha moltes que s'estan formant i els falta l'experiència que aniran assolint amb el temps. Estem en aquest punt precisament i és engrescador, però encara molt lluny de l'objectiu.

Què en pensa sobre el format mixt en futbol base fins a Infantil?

Excel·lent. Fins ara ha funcionat. La nena que volia jugar a futbol ho ha pogut fer en molts casos gràcies al format mixt. El més positiu és que les nenes puguin fer l'esport que els agrada. És bàsic per educar-los en la igualtat i crec que s'ha de potenciar això. També és veritat que quan arriba una noia que ha jugat amb alevins en mixt puja com un coet.

Creu que hi haurà més equips a Vilatenim el curs vinent?

A mi m'agradaria que hi hagués molts equips femenins de base no només a Vilatenim, sinó a l'Alt Empordà. Esperem que tota aquesta feina no serveixi només per a nosaltres, sinó per a altres equips i hi hagi més jugadores en el futur. Creiem que en l'aspecte social hem de créixer i, si ho fem nosaltres, ho farà tothom.