El FC Barcelona va tancar ahir la contractació del davanter danès Martin Braithwaite, procedent del Leganés, després d'abonar la clàusula de rescissió del jugador, que ascendeix a 18 milions d'euros. Amb aquesta operació fora de mercat, gràcies al vistiplau donat per la Lliga, després de la baixa de llarga durada d'Ousmane Dembélé, el Barcelona cobreix una vacant a la davantera, on s'havia quedat en quadre, després de la lesió del francès, la de l'uruguaià Luis Suárez i la venda i cessió de Carles Pérez i Abel Ruiz al mercat d'hivern. El nou davanter havia estat a l'òrbita del Girona l'estiu de 2018, en la recta final del mercat, quan hi havia la incertesa de si Portu es quedaria o caldria buscar-li un substitut. El Leganés també li anava al darrere i finalment el va incorporar en el mercat d'hivern (gener de 2019), procedent del Middlesbrough.

Martin Braithwaite (28 anys) fitxa pel Barcelona fins al 30 de juny del 2024 amb una clàusula de rescissió de 300 milions. El jugador va ser presentat ahir. «És molt especial per mi i tota la meva família. M'he esforçat molt per arribar fins aquí i tinc ganes de començar. Estic molt emocionat», deia un Braithwaite que reconeixia estar una mica sorprès pel fitxatge. «Em va sorprendre al principi però al mateix temps era quelcom amb què somiava durant molts anys i ho veia possible. La fe mou muntanyes i estic content que tot l'esforç hagi valgut la pena», deia.

L'operació Braithwaite ha deixat una vícitima colateral, que és el Leganés. La normativa impedeix que el conjunt pugui buscar un substitut al danès perquè el mercat està tancat. Malgrat les peticions a la Federació i a la Lliga, el conjunt madrileny ha topat amb el reglament i es queda ara sense el seu millor home atacant. Curiosament, durant el mercat d'hivern, el Leganés ja va veure com el Sevilla fitxava En-Nesyri també a cop de clàusula (20 milions). Aleshores, el club va reforçar-se amb Guerrero (Olympiakos) i Assalé (Young Boys). Ahir, el director general del club, Martín Ortega, va parlar del cas. «Estem en una situació de perjudici greu. No entenem que un equip, perquè se li lesioni un jugador de llarga durada, pugui de manera unilateral traslladar aquest problema 100% al Leganés. La norma actual va contra la integritat de la competició i contra el dret de competir en igualtat de condicions», deia.

El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, va dir en l'acte de presentació d'ahir que no era «just» que el Leganés no pogués fitxar i que la normativa s'hauria de revisar. En plena polèmica pels comptes digitals, que van marcar la presentació, amb més preguntes pel president sobre aquest afer que al nou futbolista, Bartomeu també va assenyalar que el club està fent «una anàlisi interna» per conèixer els serveis que va realitzar I3Ventures amb l'entitat, vinculada a una campanya de desprestigi de jugadors, exjugadors i de personatges de l'entorn barcelonista a les xarxes socials, destapada per la SER. El dirigent del Barça no va aprofundir sobre la crisi, si bé va avisar que el club donarà més detalls sobre el que ha passat un cop tingui més informació. «Estem treballant internament i, quan tinguem més coses a dir, ja us convocarem a una trobada», va apuntar Bartomeu.