La biblioteca Víctor Català de l'Escala acull el proper 29 de novembre una xerrada sobre la distròfia muscular Duchenne. Aquesta va lligada amb la 4a Cursa de la Dona del municipi mariner, ja que enguany els diners recollits aniran destinats a l'Associació Somriures Valents, que té com a funció recaptar diners per a la Unitat de Patologia Neuromuscular i el Laboratori d'Investigació Aplicada en Malalties Neuromusculars Infantils, que estan incloses en el Servei de Neurologia de l'Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu de Barcelona.

Aquest és el segon any consecutiu que se celebren xerrades, ja que «a més de diners també es necessita que la malaltia es conegui en àmbit social per fer un tracte més natural», explica Anni Sánchez, membre del grup de Dones de l'Escala que organitza la cursa. I afegeix, «perquè anem a ser sincers, tots els humans ens apartem o espantem davant d'alguna cosa desconeguda i volem que això no passi, busquem que es tracti les persones que ho pateixen com una més».

Aquesta conferència va a càrrec del reconegut doctor de Neurofisiologia Pediàtrica Carlos Ortez. L'acte el presenta Narcís Prat Sabat, «un doctor molt estimat al municipi», destaca Sánchez.

La malaltia

La distròfia muscular Duchenne és una malaltia genètica hereditària que està lligada al cromosoma X. Les dones en solen ser les portadores, i sol afectar més les persones del gènere masculí. L'alteració en els gens el que provoca és una deficiència i pèrdua de la musculatura, i això va afectant tot el cos (tant el moviment, com la parla i els òrgans). Es tracta de la malaltia neuromuscular més freqüent i greu en la infància.