Ni en l'obra més surrealista de Dalí podria haver-se imaginat el desenllaç de l'any del centenari de la Unió. Lluny de la tranquil·litat o la il·lusió de lluitar per objectius més ambiciosos, el Figueres es troba en una paradoxa que fins fa quatre dies feia basarda. D'una banda, hi ha l'esdevenir del club. El seu futur es decidirà aquest diumenge 31 de març amb les eleccions a la presidència. De l'altra, hi ha el primer equip remant a contra corrent per trencar una mala dinàmica que l'ha portat a olorar el descens de ben a prop.

A diferència del que s'ha escrit durant els cent anys d'història del club -obviant la temporada 1952-53 amb Josep Nucete i Pere Padrosa-, enguany la presidència de la Unió es disputarà entre dues candidatures encapçalades per l'actual president, Narcís Bardalet, i Luismi Martínez, amb la plataforma Nous Temps per a la Unió. Un fet inusual que convida el soci a replantejar-se què és el que realment vol per al Figueres: la continuïtat d'un projecte que va salvar l'entitat de la seva desaparició amb un conjunt d'empresaris capficats en el rigor econòmic o la regeneració amb un grup que vol reenganxar l'orgull dels «unionistes» a còpia d'un altre model de gestió. Sigui com sigui, aquest diumenge quedarà tot clar amb la proclamació de la candidatura guanyadora.

Una victòria més que necessària

Probablement, la gran taca en l'any del centenari és que l'equip feia més de tres mesos que no se n'acabava de sortir a la lliga i va anar caient en picat a la classificació. Els mals resultats -aquesta jornada s'ha trencat la ratxa de 13 partits sense guanyar- van provocar la destitució del tècnic Joan Esteva. El vallesà, que havia de ser la gran aposta en els cent anys del Figueres, va topar amb una plantilla que per motius diversos cada vegada anava sent més curta d'efectius.

Paral·lelament a les lesions i baixes per sanció, que han estat una constant aquest curs, el mercat d'hivern només va servir per reforçar-se amb el lateral Pol Tar­renchs mentre es perdien Èric Pimentel, Dan Coll i Carles Puig. A mitjan febrer, l'entrenador del juvenil, Xavi Agustí, agafava les regnes d'un vestidor tocat que tot i mostrar un canvi de xip se li feia de nit per trobar l'encert de cara a porteria. Després de mesos, sembla que per fi tot torna a funcionar.