La selecció catalana sub-16 femenina de futbol es va proclamar, el passat 10 de juny, campiona d’Espanya després de superar la Comunitat Valenciana (1-0) en una final disputada a Gandia. El combinat català que va aixecar el títol a terres valencianes estava liderat per la jonquerenca Mireia Vera, escollida pel càrrec de seleccionadora ara fa vuit mesos. “No va ser fàcil, arribar a la fase final va ser complicat, però això ens va fer més fortes. La final, crec que la vam tenir controlada”, recorda Vera, que amb 30 anys ja ha inaugurat el seu palmarès com a entrenadora. Vera forma part d’una família ben relacionada amb el futbol, ja que el seu pare, Paco Vera Becer­ra, és un dels clàssics àrbitres del futbol regional que aviat penjarà el xiulet i el seu germà Guillem juga en el Vila-sacra B, a Quarta Catalana.

El setembre de l’any passat va canviar la vida a Vera: “Estava de vacances i va ser una sorpresa que la Federació m’oferís aquest càrrec, no sé com em coneixien; no hi ha tantes entrenadores”, apunta Vera, que venia de dirigir equips base d l’EF Manu Lanzarote, de Terrassa, i del Girona FC. Raül Arjona, exdavanter de la Jonquera, va obrir-li les portes al club gironí, on va ser la seva mà dreta en els benjamins i alevins. Entremig, se’n va anar tres mesos a l’Índia en un projecte de l’escola del Barça a Nova Delhi.

Després d’aquest títol amb Catalunya, de moment no s’ha plantejat el futur: “Ara, vull gaudir del moment, no hem parlat del què farem. L’any que ve potser canvien les categories en les seleccions ja que, per exemple, en sub-18 hi ha cops que coincideix amb partits de la Primera Divisió”, subratlla Vera, que actualment viu a Terrassa i treballa com a mestra a Sabadell. L’entrenadora alberenca té el segon nivell, de moment no planteja treure’s el tercer ni agafar un altre equip perquè “amb la selecció estic contenta, tinc més llibertat”.

Inicis de portera a la Jonquera

Tot i que Vera no ha entrenat cap equip altempordanès, sí que ha jugat a la demarcació. De fet, es va iniciar com a futbolista a la Jonquera, de portera, i després va combinar la posició de salvagols amb la de jugadora de camp, en el Llers. En el club groc-i-negre va tenir d’entrenadors Lluís Pujol, Quim Sala, Josep Sementé, Carles Trota i Miguel Rodríguez i va arribar a jugar a Primera Nacional, la segona categoria estatal, on compartia vestidor amb futbolistes encara en actiu com Mery Martí i Laura Rey -vegeu breu del costat. També ha estat en el Cornellà del Terri i Santa Eugènia. “L’època del Llers em queda lluny, però quant pujo per l’Empordà miro de passar-hi, van ser bells temps”, apunta Vera, que entre jugar i entrenar ara mateix té alguns dubtes: “Ara, potser em quedo amb entrenar, tot i que enyoro jugar”, conclou.