A més del Club Escacs Figueres i del Club Escacs Alt Empordà, en els darrers dies ha nascut la tercera entitat d'escacs a la ciutat. Es tracta del CE Atzucac, que competirà a la Lliga Catalana amb reclusos del Centre Penitenciari Puig de les Basses, ubicat al terme municipal de Figueres. Per començar, el nou club comptarà amb dos equips que debutaran a Tercera Divisió provincial, la categoria més baixa de la Lliga Catalana.

Es tracta d'un projecte que ja s'havia ideat a Lleida amb el Centre Ponent i té com a objectiu traslladar els valors dels escacs en els interns, a més de trencar la monotonia. A la presó, ja hi tenen lloc tallers d'escacs amb els ­interns ocasionalment i ara s'ha optat per crear un club. El banyolí Elías Muratet, que ja exercia aquests tallers a la presó de Girona, és l'impulsor de l’Atzucac. És previst que el nou club del Puig de les Basses compti amb una desena de jugadors del centre.

"Els valors més importants que pot aportar els escacs als interns són la reflexió, perquè has de pensar molt bé abans de fer alguna cosa, i la responsabilitat, perquè jugues tu, sense àrbitre", comenta Muratet, expresident del club d'escacs de Banyoles i actualment vinculat en el Comitè de Competició de la Federació Catalana.

Com a objectiu, afegeix que "ens agradaria que fos un al·licient entre tots els membres del centre, no només dels interns", i en referència al nom del club, "atzucac és un carrer sense sortida, es tracta d'un terme molt escaquista en què estàs en una bona posició, però només pel fet d'haver de moure una fitxa la cosa es complica i et trobes en una situació vulnerable".

Estrena el 22 de gener

El debut de l'Atzucac serà el 22 de gener i l'A i el B es veuran les cares amb el Figueres E, Alt Empordà B, Olot G i H, Gerunda G i H, Palafrugell B i C, Santa Eugènia E, Marítim Blanes, Hostalric C i Caldenc B. Totes les partides de l'Atzucac es disputaran en un dels mòduls educatius del Puig de les Basses i els rivals, per a enfrontar-s'hi, hauran de ser majors d'edat.