El campió defensa el títol. Una temporada molt moguda i les recents lesions de Lina Pikciute i Ify Ibekwe condicionen les actuals sensacions al voltant de l'Uni, però no poden amagar que avui, en un segur calent pavelló Würzburg de Salamanca, a partir de dos quarts de nou (FEBTV), l'Spar Citylift Girona comença la defensa de l'històric campionat de Lliga que va guanyar la diada de Sant Jordi del 2015. «No cal seguir insistint en els problemes que hem tingut aquesta temporada. Els que som a dins de l'equip no podem abaixar els braços, personalment crec que encara ens veiem amb forces i el nostre únic plantejament és anar a Salamanca a guanyar el primer partit», comenta el tècnic de l'Uni Xavi Fernández, que s'estrenarà en la seva primera gran cita en una banqueta professional encetant una final de Lliga en un ambient molt advers, el públic del Perfumerías Avenida ha esgotat les entrades formant cues fora del pavelló, i amb només set jugadores professionals.

Una base (Jordana), tres exteriors (Lucas, Givens i Knezevic) i tres interiors (Kuktiene, Spanou i Coulibaly) són les armes de l'Spar Citylift Girona per a una final de Lliga contra un rival, el Perfumerías Avenida, que entrenat pel tècnic que fins a mitja temporada dirigia l'Uni (Ortega), té una plantilla molt llarga, compensada, i perfectament doblada en totes les posicions, tot i els problemes físics que arrosseguen Kobryn i Gidden. Dues plantilles diferents, tot i que Miguel Ángel Ortega insisteix que els problemes físics de les seves dues pivots equilibren les forces, i també dues maneres d'entendre el bàsquet en una batalla de filosofies que marcarà el primer partit.

«Ara mateix som dos estils de jugar contraposats i el que imposi el seu estil guanyarà», explica Xavi Fernández, qui té clar que «nosaltres hem de buscar les nostres armes perquè no podem competir en un joc físic contra deu jugadores que pressionaran a tota la pista». L'Uni intentarà portar el partit a un marcador més alt, amb situacions per potenciar el talent ofensiu de les seves jugadores tot i que, encara que Xavi Fernández marqui les distàncies amb l'estil de pressió d'Ortega, Noemí Jordana continua insistint que el pas endavant de l'equip en les últimes setmanes no s'explica per la millora del joc ofensiu. Si no tot el contrari. Almenys a parer seu: «Hem recuperat la nostra defensa, que és la nostra essència i el que ens va portar a guanyar la passada Lliga Femenina». A l'altre costat, Miguel Ángel?Ortega relativitza les baixes de l'Uni -«amb mi Girona va plantar cara en dues competicions amb només set jugadores»- i no es desvia un centímetre del bàsquet en què creu fermament: «Si aconseguim defensar intensos i córrer mantenint la nostra identitat tindrem molta part del camí recorregut».

La baixa d'Ify Ibekwe genera problemes a l'Uni Girona en el joc interior. «Ibekwe era la peça que podia desequilibrar aquesta final», lamentava el director esportiu de les gironines, Pere Puig, conscient que, aquest vespre, el tècnic Xavi Fernández haurà d'apostar més que mai perquè dues pivots obertes i amb bona mà com Spanou i, sobretot, Vita Kuktiene, generin molts problemes a les altes pivots locals.

De fet, ara fa un any, l'Uni que llavors entrenava Roberto Íñiguez va guanyar el primer partit de la final a Salamanca gràcies, en part, a l'encert de la veterana tiradora lituana des de més enllà de la línia de tres punts. Aquí, però, arriba un altre dels grans dubtes del partit. Si Ortega pot comptar amb Kobryn i Gidden, a més de Ndour i Vitola, la superioritat prop de cistella del Perfumerías serà molt clara. En canvi, amb menys presència de Gidden i Kobryn, Ortega jugarà amb la romanesa Marginean de fals quatre deixant molts espais a la zona per a Astou Ndour. Una estructura d'equip, provada amb èxit pel Perfumerías en els últims partits, i que permetria a Ortega adaptar millor la seva defensa, tant per tenir un quatre mòbil per sortir a tapar els tirs de Kuktiene/Spanou i, de passada, per patir menys del que ho faria pressionant a tota la pista amb dues pivots grosses juntes.