A

ra fa un any, Eduard Batlle estava entrenant l'aleví de l'Escola de Futbol Baix Ter. El seu club de sempre, al seus 25 anys hi ha fet de tècnic onze temporades amb l'única experiència addicional de sis mesos al Cadet del Barça, mentre feia les pràctiques de la carrera d'INEFC. Ara, en canvi, Xuxu Batlle viu a Manchester on està col·laborant amb l'equip tècnic de l'equip sub-12 de l'Acàdemia del United i fa de segon entrenador de l'equip de la universitat; a més de fer classes de futbol en diferents col·legis de la ciutat dins d'un programa que porten diferents entrenadors de la Federació Anglesa. I aquest canvi? "La gran oportunitat va aparèixer durant el MIC de ?l'any passat quan, després d'un històric paper de l'equip arribant a les semifinals de consolació amb un club petit com el Baix Ter, conec allà l'entrenador dels alevins del United Stuart Leicester, i després d'unes xerrades apareix l'oportunitat d'anar a Manchester durant una temporada. Evidentment no dubto i accepto la proposta".

El MIC, el conegut torneig internacional de futbol base de la Costa Brava, té la particularitat de barrejar equips d'aquí, com el Baix Ter, amb altres de primer nivell europeu -Barça, Inter, Manchester... - i, fins i tot, seleccions com la brasilera o la mexicana. Aquest contacte amb la gent del United, especialment amb Stuart Leicester, ha acabat obrint a Xuxu Batlle el que per a ell era un somni. "Feia temps que tenia el somni de poder provar algun dia el futbol anglès i aquesta era una oportunitat pràcticament única", explica el tècnic gironí recordant que "de petit ja era un aficionat del futbol internacional gràcies al meu pare que, en lloc d'explicar-me contes perquè m'adormís, em recitava alineacions de les seleccions participants al Mundial d'Alemanya de 1974". El passat setembre, Batlle va arribar a Manchester, on compagina la feina a l'Acàdemia del United, integrat al cost tècnic de l'equip sub-12 que ara dirigeix Stuart Leicester, que, a més de donar-li aquesta oportunitat al mític club anglès, també li va trobar una altra feina com a segon entrenador de l'equip universitari de la ciutat. "Tot va anar molt ràpid. Vaig arribar allà i, al cap de dos dies, ja estava en unes proves de selecció veient entrenar-se 90 jugadors sub-21 dels quals havíem d'escollir els 21 millors". L'estructura és semiprofessional, hi ha set lligues universitàries i l'equip de la de Manchester juga a la primera, cosa que li ha permès conèixer món una mica més enllà de Manchester. "Hem viatjat per gairebé tot el nord d'Anglaterra; Stirling, Sheffield, Newcastle, Nottingham, Liverpool...". I, a tots aquests llocs, Batlle hi ha "fet país" fent que el capità de l'equip, un anglès negre (Anthony Osho), llueixi la senyera com a braçalet de capità. "Ha despertat molt curiositat, la gent volia saber què eren aquells colors i me'ls enviaven a mi perquè els expliqués el significat".

La tercera feina, o ocupació, de Batlle a Anglaterra és fent de professor de fubolt en diferents escoles de la ciutat a través d'un programa d'entrenadors de la mateixa Federació Anglesa. "Això també està resultant una gran experiència ja que els contrastos d'aquesta ciutat són bestialment pronunciats. Hi ha les zones més riques de la ciutat on viuen la major part de futbolistes del United o del City i els barris pobres, on creixen la majoria de futures estrelles de la Premier League".

Entre una cosa i l'altra, Xuxu Batlle ha acabat coneixent bé una ciutat on el futbol es viu amb molta passió. "Aquí, a dos graus sota zero, és fàcil veure gent treballant al carrer amb una camiseta del United o del City", diu l'entrenador de Torroella de Montgrí, que té clar que a per a molts aficionats de Manchester, en aquest cas del United, "Messi ja pot anar guanyant Pilotes d'Or que per ells els millors són Rooney o Van Persie. I no els parlis de Maradona, aquí el millor jugador de la història és, sens dubte, George Best".

L'Acadèmia contra La Masia

Batlle està treballant en un dels millors futbols base d'Anglaterra -la ciutat esportiva del United a Carrigton disposa de 12 camps de gespa natural, un d'artificil i un altre d'artificial cobert-, però tot i això el gironí no creu que pugui arribar al nivell del que tenen clubs com Barça o Madrid. "El futbol base d'Anglaterra és incomparable amb el d'aquí, perquè el clima, els camps de gespa natural i la disponibilitat horària limiten molt l'aprenentatge del futbol. La majoria d'escoles de futbol d'aquí S'entrenen un dia a la setmana; i les acadèmies de United, City, Everton o Liverpool... dos o tres dies en funció del temps que faci". Per altra banda, però, Batlle apunta que "aquí el treball és molt metòdic" i que hi ha una gran xarxa de captació de talents de futur. "Fins i tot en una classe de ?futbol que faig en una escola del ?barri proper a Old Trafford sempre s'hi acosten caçadors de talent buscant algun jugador amb futur". Un dels factors diferencials, però, que els permet treballar amb més ?calma és que fins als setze anys no hi ha competició, "juguem amistosos setmanalment", i que les diferents acadèmies no poden fitxar jugadors menors d'aquest edat de lluny de la seva zona. "Un noi d'aquí pot jugar al United, al City o qualsevol equip de Liverpool, però mai d'un equip de més de amunt de Newcastle o més de avall de Birmingham".