Sorprès?

No. No, perquè feia moltes setmanes i mesos que apareixien notícies que s'anava estrenyent el cercle en contra seva i tothom esperava que passés alguna cosa

Lance Armstrong no ha donat mai positiu. Com pot ser considerat culpable de dopatge?

No hi ha proves directes, no hi ha anàlisis incriminatòries de cap tipus, perquè totes les que han fet sempre han sortit netes, i aquí l'únic que hi ha són declaracions inculpatòries d'altres ciclistes.

Legalment s'aguanta?

En aquest cas jo entenc que sí. Les declaracions de tanta gent reafirmant el mateix fan que, malauradament per a Armstrong, la seva versió no es pugui sostenir.

Encara que no hi hagi proves?

Sí, perquè en qualsevol sistema penal les declaracions de testimonis si són coincidents i corroborades també poden ser base per a una sentència condemnatòria.

Creu que Armstrong seguirà lluitant judicialment? Hi ha base legal per intentar-ho?

A mi em sembla que hi hauria base per continuar lluitant, però crec que ell ja va dir que es rendia. Un cop la fiscalia nord-americana li va plantejar el cas ell ja va dir que no volia defensar-se més.

Li han retirat els set Tours. Ara aniran contra ell penalment o buscant fer-li pagar una indemnització econòmica?

Jo sempre he pensat que la fiscalia nord-americana també hi anava per un motiu econòmic. I, segons em consta, el fiscal especial nomenat per aquest cas és una persona que va a percentatge del que es pugui treure i, per tant, aquí hi ha un interès personal.

Girona té un paper en la caiguda del mite d'Armstrong.

Girona ha estat, i encara és, capital mundial del ciclisme per la gran quantitat de ciclistes que han vingut a viure aquí perquè hi troben les condicions ideals. Lance Armstrong va ser el primer gran client de Girona en l'àmbit del ciclisme internacional. Pel bo i el dolent Girona apareix aquí.

Ara algú pot voler relacionar Girona amb dopage.

Això és impossible, perquè si veiem el que està sortint la majoria de fets relacionats amb el dopatge sistemàtic tenen lloc en concentracions, a Tenerife i altres llocs, i no a Girona, que era casa seva. El lloc on vivien i s'entrenaven. No crec que el cas Armstrong tingui una implicació negativa per a la ciutat.

I més ara que el Garmin i altres equips volen situar Girona com a la capital del nou ciclisme net?

Ja ho és. Girona s'ha convertir en un punt de ciclisme net. No només amb el Garmin, sobretot amb la figura d'en David Millar que ja fa anys que viu aquí, i ara tots els altres equips i ciclistes que arriben aquí ja es troben amb aquesta nova cultura i manaera de fer en el ciclisme. I, a més, encara que al Garmin li va costar en els primers anys ara ja està treient molts bons resultats amb aquesta política.

Diferents corredors del Garmin han declarat en contra d'Armstrong. I, al mateix temps, han admès que s'havien dopat. Penediment o necessitat?

Aquí la meva opinió és subjectiva, però jo crec que parlant amb ells hi ha un penediment. Per com ho diuen i per a qui ho diuen jo crec que hi ha un penediment. Pensem que moltes vegades el fet de pendre aquestes substàncies s'explica pel sentiment de pertànyer a un equip, per la pressió i que el mateix sistema hi porta. Després crec que hi ha un penediment molt sincer. El Garmin sempre s'ha mantingut en una línia de tolerància zero contra el dopatge.

Està clar que són dos ciclistes molts diferents. El mateix David Millar ho explica en el seu llibre, però aquest mateix dopatge generalitzat no pot ser el que hagués arrossegat Armstrong?

Anaven per davant. La majoria d'experts bioquímics i metges anaven amb els equips i no pas amb la gent que havia de controlar. Jo estic segur que en Lance Armstrong no és només culpable sinó també víctima. La dinàmica del mateix equip, també sobretot dels patrocinadors, la pressió pels resultats... Tot això et pot portar immers en un roda que no pots parar. O, quan ho fas, és massa tard.

El problema pot haver estat la seva osbtinació a negar-ho?

El conec de parlar-hi i la veritat és que té un caràcter molt fort. Això ara pot haver estat un problema, però també sense aquest caràcter potser no hauria guanyat tot el que va aconseguir perquè vull deixar clar que Lance Armstrong no va guanyar set Tours només pel dopatge. Tenia unes condicions excepcionals. Sense dopar-se també hauria guanyat, però potser no set Tours seguits.