Punt i final al mite de Lance Armstrong. La Unió Ciclista Internacional (UCI) va decidir ahir desposseir el texà dels seus set Tours de França, donant per bo l'informe de l'Agència Antidopatge dels Estats Units (Usada) que el va acusar de dopar-se i de subministrar substàncies dopants als seus companys d'equip, i va rebutjar haver tancat els ulls a les pràctiques del ciclista nord-americà i el seu entorn. Es va confirmar que no hi haurà apel·lació davant el Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) i que es reconeix la sanció imposada per la Usada. L'UCI prohibirà que Armstrong competeixi i el desposseirà dels seus set Tours de França. Lance Armstrong no té lloc en el ciclisme", va dir en roda de premsa a Ginebra el president de l'UCI, Pat McQuaid. El dirigent britànic va explicar que els set Tours gua?nyats per Armstrong, entre el 1999 i el 2005, quedaran deserts. Sense campió en el palmarès oficial. Una decisió lògica veient les relacions amb el dopatge d'alguns dels segons classificats en aquells Tours ?-Zülle, Ullrich, Kloden, Basso...- i que, poca estona després de la roda de premsa de McQuaid, va ser ratificada pel director de la ronda francesa, Christian Prudhomme, en una compareixença a París. "Desitgem que aquests anys quedin sense guanyador", va dir Prudhomme, per a qui l'informe de l'Agència Antidopatge dels Estats Units ( Usada) qüestiona "un sistema i una època", per la qual cosa al seu judici els Tours de 1999 a 2005 "han de quedar marcats per l'absència de guanyador".

"El ciclisme no es mereix algú com Lance Armstrong", va dir McQuaid, que va qualificar "d'horribles" els seus set anys al capdavant de l'UCI per la llarga llista d'escàndols de dopatge en el ciclisme, i es va declarar "fastiguejat" pel contingut de l'informe de la Usada. "Aquest és un dia crucial per al ciclisme. Aquest esport ha patit molt per absorbir l'impacte de l'informe de la Usada", va declarar McQuaid, que va agregar que el seu missatge als esportistes, els patrocinadors i els aficionats és que "el ciclisme té futur". "No és la primera vegada que el ciclisme arriba a una cruïlla de camins i que ha hagut de confrontar el seu passat", va explicar el president de l'UCI, que va prometre als aficionats d'aquest esport que "trobarem un nou camí cap a davant". Per la seva banda, el Tour de França estava a l'espera de la decisió de l'UCI abans de pronunciar-se oficialment sobre aquest escàndol, que segons Christian Prudhomme va més enllà del món del ciclisme i "d'alguna manera, més enllà de l'esport". "El cas d'Armstrong toca a tothom. El 1998 alguns van denunciar que el Festina era l'únic a fer trampa, i no era el cas", va indicar el director, per a qui la lliçó que s'extregui "ha de concernir a totes les disciplines, perquè no hi ha un mur que separi el ciclisme de les altres".

Pat McQuaid va ratificar també les sancions imposades als ciclistes que van testificar contra Armstrong, i els va donar les gràcies per "explicar les seves històries", rebutjant les acusacions que l'UCI mirés cap a l'altre costat en relació amb les sospites de dopatge durant el "regnat" del ciclista nord-americà en el ciclisme mundial. Entre aquests denunciants d'Armstrong, la gran majoria excompanys del texà de l'US Postal, figuren molts ciclistes amb passat a Girona - Leipheimer, Hincapié, Landis, Hamilton- o d'altres que encara tenen relació amb la ciutat a través del Garmin: Vande Velde, Zabriskie o Danielson.

"L'UCI no té res a amagar en el relatiu a l'informe de la Usada", va explicar McQuaid, que va aclarir que aquest organisme no vol obviar les seves responsabilitats, sinó deixar clar que quan aquesta trama va desenvolupar la seva activitats no tenia la capacitat de fer-li front.

Preguntat sobre si aquest cas suposarà definitivament el final del dopatge en aquest esport, Pat McQuaid es va mostrar escèptic -"crec que no, sempre haurà tramposos-, però va considerar que ja existeix una cultura diferent en el pilot actual i entre els ciclistes de la nova generació. "Els joves corredors d'avui dia no mereixen ser considerats o titllats del que no són pel passat, o pagar el preu per l'era Armstrong". De la mateixa manera, el representant de la prova més prestigiosa del circuit internacional es va mostrar optimista en afirmar que el "Tour es recuperarà" i va considerar positiu també que, davant dificultats com aquestes, es millori el sistema. "En anys difícils s'ha construït la lluita antidopatge, s'han establert més controls. El ciclisme ha canviat respecte al del passat", va indicar Christian Prudhomme davant els mitjans, recalcant que la història d'Armstrong és la "d'un verdader talent que ha descarrilat" i que "va jugar amb foc".