El FC Barcelona ha conquistat el segon Mundial de Clubs de la seva història després d'atropellar al Santos brasiler (4-0) en la final disputada aquest diumenge a l'Estadi Internacional de Yokohama (Japó), una trobada sense història a causa de la tremenda superioritat blaugrana, personificada en el protagonisme de Messi i la intranscendència de Neymar.

L'entrenador del Santos, Muricy Ramalho, va transmetre la por als seus jugadors des de l'alineació, que va modificar per ficar a cinc defenses amb Elano com a peça sacrificada. Al Barça l'habitual sorpresa que Guardiola reserva per a cada partit va ser Thiago, que va entrar en lloc del minvat Alexis. Nou del planter en l'onze blaugrana.

La sensació d'inferioritat va amarar des de l'inici als brasilers, la inexperiència tampoc va ajudar a frenar el remolí de joc blaugrana que els va portar per davant en la primera part. Amb un 74 per cent de possessió fins al descans, l'equip espanyol va traçar el seu joc hipnòtic des del xiulet inicial i els gols van ser amuntegant el marcador amb la naturalitat lògica.

Un dia més, i al Barça ja han perdut el compte, Xavi va manegar la trobada al seu gust, visionari penjat a la seva particular talaia, aquesta a la qual s'enfila aixecat pel seu immens talent. Possiblement el migcampista de Terrassa mai guanyi una Pilota d'Or, però li pertany un tros de cada una que atresora Leo Messi.

Un control de taló màgic precedir a la passada interior que Xavi va enviar a Messi perquè l'argentí marqués el primer al quart d'hora. Picant amb suavitat per sobre de Cabral, l'argentí no va trigar a deixar clar a Neymar qui és el rei del futbol mundial, anotant el gol amb què emulava a Pedro fa dos anys, marcant en les sis competicions oficials de la temporada.

Set minuts després, el mateix Xavi, més golejador que mai aquesta temporada, va fer fallida a un defensa al punt de penal i va afusellar la xarxa brasilera. I tot seguit Fàbregas va enviar la pilota al pal. Un terç del partit era suficient per deixar el partit resolt, no pel marcador, però sí per les sensacions que transmetien tots dos equips.

Cesc sentència just abans del descans

El Santos perseguia ombres sense cap malícia, fins al punt que no va veure la seva primera targeta groga fins al minut 73. Embadalits pels "jugadors màgics" que tenien davant, com els va qualificar Neymar només acabar la final, els jugadors del conjunt 'Peixe' no oposaven resistència i fins i tot acusaven una mica de mala fortuna en el tercer gol, que es va apuntar Cesc després de dos rebutjos .

Així que la final va quedar sentenciada al descans i el partit es va equilibrar en la segona part, una vegada que el Barça es va relaxar i el seu rival es va sacsejar la por. Després d'un grapat d'ocasions clares de l'imminent campió mundial, per fi va aparèixer Neymar, però Valdés va aturar el mà a mà amb mestria i el va deixar sense premi de consolació.

En l'última mitja hora va destacar el punt d'honor d'Alves, que va lluitar fins a l'extenuació per marcar, però es va estavellar amb Cabral i també amb el pal. El partit estava consagrat de nou a la glòria de Messi, nomenat millor jugador del partit, que va tancar el compte posant el porter sud-americà amb un dríbling letal abans de marcar a porta buida.

Guardiola va tenir temps per realitzar tres canvis més que simbòlics. Va entrar Mascherano, sempre disposat a suplir amb professionalitat les baixes de Piqué o Puyol, i Pedro, clau ara fa dos anys quan va empatar 'in extremis' la final, i Fontàs, per premiar les seves ganes tot i que amb prou feines compte amb minuts de joc. Bons detalls d'un tècnic voraç que ha guanyat 13 títols dels 16 que ha disputat des que es va asseure a la banqueta blaugrana.

FITXA TÈCNICA

- RESULTAT: FC BARCELONA, 4 - SANTS, 0 (3-0 al descans).

- EQUIPS.

FC BARCELONA: Valdés, Alves, Pique (Mascherano, min.56), Puyol (Fontàs, min.85), Abidal, Busquets, Xavi, Thiago (Pere, min.78), Iniesta, Cesc i Messi.

SANTOS: Cabral, Danilo (Elano, min.31), Dracena, Bruno Rodrigo, Durval, Henrique, Arouca, Leo, Oca (Ibson, min.83), Neymar i Borges (Kardec, min.79).

- GOLS:

0-1, min.17, Messi.

0-2, min.24, Xavi.

0-3, min.45, Cesc.

0-4, min.82, Messi.

- ÀRBITRE: Ravshan Irmatov (UZB). Va amonestar Piqué (min.39) i Mascherano (min 71) per part del Barcelona; ja Oca (min.73), Dracena (min.74) al Santos.

- ESTADI: International Stadium Yokohama. Ple.