Barça, Barça i més Barça. Se'n parla a Catalunya, per tot Espanya i arreu del món. En tenen bona part dels seus èxits esportius, causants de situar el club blaugrana en boca de tothom. Però no només se'n destaca el seu rendiment esportiu, sinó també en l'aspecte empresarial; i és que el funcionament de l'anomenat Model Barça, la gestió de l'entitat blaugrana de portes endins, desprèn tota una sèrie de valors que impregnen dia rere dia la societat. En va fer ahir cinc cèntims a Girona algú que ho coneix de ben a prop. Es tracta de Pere Gratacós, exfutbolista, extècnic i també exseleccionador català; algú que viu en primera persona la manera de fer de Can Barça, i és que n'és el director de relacions institucionals esportives. Fent gala del seu càrrec, va dur a terme ahir una ponència al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona en la qual va desgranar el funcionament d'aquest model, a banda de subratllar la importància dels valors que transmet l'esport en la societat.

Davant més d'una vintena d'assistents, Gratacós va destacar que el model de funcionament adoptat a Can Barça ha "despertat l'interès" de "tot el món", sobretot "gràcies als seus èxits esportius". El gironí va definir el club com una empresa, a banda de descriure quin és el funcionament del vestidor barcelonista, també regit per un model de treball que, segons Gratacós, dista molt del de l'etern rival: "Hi ha una gran diferència entre el model que adopta Mourinho, on ell és el centre de tot i on no es valora el treball dels futbolista, i el que pren Guardiola. En aquest, es mira de treure el millor de cadascú pel bé comú".

Va subratllar sobretot la intenció des del Barça d'emetre "uns valors" concrets a la societat, a banda de justificar per què a l'entitat se l'anomena Més que un club: "Es respecta l'oponent, hi ha compromís, s'adopta la filosofia de l'esforç, tenim una Ciutat Esportiva, moltes seccions...".

Igualment, Gratacós va dedicar una part del seu discurs a remarcar que l'esport i "sobretot el futbol" són uns "grans emissors" de valors ("sobretot als més joves") i que per això els pares, clubs i mitjans han de "cuidar" molts aspectes per compartir-los "de la millor manera possible".

D'entre aquests valors, el de Besalú en va subratllar "la constància, la iniciativa, l'acceptació, la perseverància" i, sobretot, "el respecte, el valor per excel·lència".