La construcció tradicional està relacionada amb el paisatge i el territori que l'envolta. És, per tant, una construcció molt sostenible que a més ofereix una gran qualitat estètica i les màximes garanties de durabilitat. Des de fa uns anys, l'empresa Costa Construccions, ubicada a l'Alt Empordà, s'ha especialitzat en la recuperació dels coneixements i les tècniques tradicionals per crear una arquitectura ecològica i sostenible. «Utilitzem les mateixes tècniques de fa cent anys, que s'estan perdent i a la vegada són molt desconegudes», assenyala el constructor Pere Costa.

Construcció de nou habitatge ecològic i sostenible amb pedra, fusta, morter de calç i fang

És una empresa jove i adequada als temps actuals però amb la confiança de tenir 50 anys d'experiència en el món de la construcció. S'ha especialitzat en la rehabilitació i restauració de construccions antigues amb les mateixes tècniques i materials originals i també utilitza aquestes tècniques en la construcció d'habitatges nous. Gràcies al grup de recuperació i estudi de la tradició arquitectònica de Girona (GRETA) han rebut una molt bona formació teòrica i pràctica.

Construcció d'escales en mur de pedra seca, tècnica declarada Patrimoni Cultural de la Unesco.

Aquest tipus de construcció fa servir materials com el morter de calç, la pedra, la fusta o la ceràmica: «Tornem a fer la volta catalana de rajol, les parets i els revestiments amb morter de calç i amb aquest sistema aconseguim una construcció més elàstica i transpirable que la moderna». El fet d'utilitzar aquests tipus de materials garanteix que els habitatges tinguin una qualitat de vida superior. Per exemple els revestiments de morters de calç tenen l'avantatge de ser impermeables a l'aigua i permeables a l'aire. Aquesta propietat permet que el mur sigui transpirable. Són bons aïllants tèrmics, no produeixen sals i són una bona protecció antiàcars. La utilització d'aquest tipus de construcció tradicional va en augment. En la construcció de murs, Costa destaca la tradició dels de pedra seca molt utilitzats a l'Empordà i que a més recentment són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco.

COSTA CONSTRUCCIONS

  • Adreça: Carrer Arnera, 14. Vilafant.
  • Telèfon: 972 505 161/607 328 088
  • Web: www.costaconstruccions.com