Aquest diumenge 26 de maig, els veïns i les veïnes de Roses podran triar entre vuit opcions diferents a l'hora d'escollir la persona que vulguin que es converteixi en alcalde durant els pròxims quatre anys.

D'entre les formacions polítiques que ja s'havien presentat en els comicis del 2015, la majoria repeteix candidat. L'alcaldessa Montse Mindan es torna a presentar com a alcaldable amb la llista Junts per Roses (JXCAT JUNTS). El programa de Mindan se centra en destacar «l'estabilitat» que hi ha hagut en aquest mandat i en qüestions com ara potenciar el turisme gastronòmic amb un projecte conjunt de confraria de pescadors i l'aula gastronòmica; aconseguir la cogestió del Parc Natural de Cap de Creus; i potenciar l'esport, i les instal·lacions en què es desenvolupa.

Joan Plana, d'ERC-Ara Roses, és el rival que més ombra podria fer a Mindan en la cursa electoral, segons les enquestes inicials. Plana vol redactar un pla de mobilitat amb consens de tots els polítics, i incloure-hi estudis professionals i participació ciutadana; i vol aportar bonificacions fiscals pels comerços amb valor afegit. El seu programa, de caràcter totalment social, també se centra en aspectes com ara el foment de la comunicació amb entitats, una acció social integral, el combat de la xenofòbia i la cerca del benestar dels més petits.

Olga Simarro, del Partit dels Socialistes de Catalunya - candidatura de progrés (PSC-CP), ha treballat per tirar endavant unes polítiques centrades a crear llocs de treball i generar una sèrie d'ajudes a empresaris i emprenedors, que haurien de ser el principal motor del municipi. Del seu programa també destaca la preocupació pel tema dels aparcaments al municipi, i l'interès per promocionar Roses com un destí esportiu a través d'una possible col·laboració amb l'estació nàutica.

Manel Escobar, del Partit Popular (PP), acumula una llarga experiència en gestió municipal, ja que ha estat vuit vegades a llistes de municipals, tres d'elles com a cap de llista. Moltes de les seves polítiques giren entorn el concepte del fet de gaudir en família. En aquest sentit, si arriba a l'alcaldia, llançarà un seguit d'ajudes per ells, a més d'un nou parc per a tots els membres. També vol aprofitar les potencialitats esportives del territori, i la que aporten els joves emprenedors i empresaris.

Pel que fa al grup Gent del Poble de Roses (GDPR), cal dir que renova cap de llista, i enguany hi ha situat Fèlix Llorens, el número 2 de Mindan. Llorens vol crear una nova zona de desenvolupament econòmic amb diferents negocis com ara tallers artesans, oficines de noves tecnologies i start-ups, perquè es retroalimentin entre elles i creixin alhora. Un altre projecte ambiciós és la voluntat de donar continuïtat al front de mar en el tram des de la riera Ginjolers fins al port esportiu, per aconseguir un únic passeig que enllaci Santa Margarida i la platja dels Palangrers.

José Manuel Álvarez, de Ciutadans (Cs), posarà èmfasi en aquelles polítiques que tinguin relació amb les normes cíviques de convivència a la via pública. Del seu projecte electoral també destaca la voluntat de fer de Roses un lloc inclusiu i respectuós amb idees enfocades a aconseguir la sensibilització respecte al col·lectiu de persones amb discapacitat funcional.

Dos partits de nova creació

Pel que fa als partits de nova creació, cal destacar el de Pere Gotanegra, de Defensant les Llibertats (Lliures). La llista està formada per un conjunt de gent amb experiència empresarial centrat en aprofitar totes les potencialitats culturals, naturals i turístiques del territori per fer-lo créixer cap enfora. Tot i la volguda projecció exterior, els membres tenen molt clar que primer de tot s'ha de mi rar pel benestar de la gent del poble.

Finalment, el també nou José Antonio Blázquez, de Som Identitaris (SOMI), que confessa que no aspiren a l'alcaldia, però sí que volen estar a l'oposició. Ells posaran èmfasi en les mesures contra l'incivisme amb accions com ara triplicar els sistemes de seguretat i fomentar la policia. El seu objectiu principal, però, és, sobretot, fiscalitzar l'Ajuntament, i això implica reduir l'import en més del 80 % a totes les associacions i entitats, i eliminar els privilegis dels càrrecs electes, entre altres.