La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha assegurat des de Figueres, on ha donat suport al candidat local, Albert Testart, que una de les prioritats dels republicans l'endemà de les eleccions municipals serà aplicar un pla de xoc als barris més desfavorits de Catalunya i "pensar i redactar" una nova llei de barris. Rovira ha recordat que molts barris, com el de Sant Joan a Figueres, "han quedat devastats per la crisi" i que cal invertir recursos urgentment "per reduir els greus dèficits i les desigualtats". Testart, que ha endurit el to contra CiU, ha acusat l'exalcalde, Santi Vila, de "governar d'esquenes a la gent" i de no haver estat capaç d'aplicar a Figueres la llei de barris de l'any 2004.

ERC ha escollit Figueres (Alt Empordà) per presentar la seva proposta d'impulsar una nova llei de barris que doni continuïtat a la que va aprovar l'any 2004 el tripartit. En un acte a la plaça Catalunya de Figueres, Marta Rovira, acompanyada de Jordi Martí, portaveu de MES i exregidor a l'Ajuntament de Barcelona pel PSC, i del candidat local, Albert Testart, ha destacat que l'objectiu principal dels republicans és "fer útils" tots els ajuntaments del país i "posar-los al servei de la gent".

Rovira ha destacat que per assolir aquest objectiu els republicans tenen molt clar que han de "pensar en les persones" i en les seves necessitats i presentar a la ciutadania una proposta "honesta" que aposti per la construcció d'un nou país a partir de la base, és a dir, de les persones. Així, Rovira ha avançar que l'endemà mateix de les eleccions municipals, tots els ajuntaments governats per ERC posaran en marxa un pla de xoc urgent per combatre les desigualtats als barris dels pobles i ciutats de Catalunya. "Tornarem a invertir en els barris, especialment en aquells que tenen més dèficits i generen més desigualtats", ha afegit.

Aprofitant la seva visita a Figueres, Marta Rovira, ha posat com a exemple el barri de Sant Joan de la ciutat, de majoria gitana, per assenyalar allà on cal incidir. És per això que, més enllà del pla de xoc, Rovira s'ha compromès a "pensar i impulsar" una nova llei de barris "com la que va tenir el país" per atacar l'arrel dels problemes invertint recursos allà on més calgui. Rovira ha recordat que barris com el de Sant Joan a Figueres "són els que han patit els efectes devastadors de la crisi econòmica" i que cal actuar per evitar que els seus habitants "tinguin menys oportunitats que la resta pel simple fet de viure-hi".

El candidat d'ERC per Figueres, Albert Testart, ha celebrat la proposta de Rovira recordant que Figueres és una de les ciutats catalans amb els índex de pobresa més elevats de Catalunya i que cal fermesa i voluntat política per actuar amb decisió i corregir els anys de deixadesa de l'actual govern municipal. Testart ha recordat que ell "va viure en primera persona" l'aplicació de l'anterior llei de barris a la ciutat de Figueres, concretament a la Marca de l'Ham, i que va veure com un projecte que va tenir excel·lents resultats a moltes ciutats de Catalunya "integrant barris depauperats" va ser espatllat" per l'exalcalde de la ciutat i actual conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.

Testart, que durant la campanya ha evitat les confrontacions amb la resta de candidats, inclús durant els diversos debats organitzats, ha endurit el to contra el govern municipal de CiU. Així, ha acusat a Santi Vila i a l'actual alcaldessa, Marta Felip, de governar d'esquenes a la ciutadania, aliens als problemes de la majoria i "preocupats pels interessos d'uns quants". L'alcaldable ha afegit que durant la darrera part del mandat, Marta Felip i el seu equip s'han acostat als barris més desfavorits de la ciutat "a fer-se" la foto i no pensant com afrontar els seus problemes reals.

En vista a les eleccions del pròxim diumenge, Testart ha fet una crida als electors perquè apostin per un govern d'esquerres que "doni una empenta a la ciutat". "Portem massa temps en una ciutat aturada, sense projectes i amb un govern que sempre dona voltes als mateixos problemes de sempre", ha destacat. Testart també ha recordat que més enllà dels "experiments que proposen algunes formacions", els figuerencs tenen dues opcions i models de ciutat on escollir. És per això que ha emplaçat l'alcaldessa i candidata de CiU, Marta Felip, "a un debat a dos" per confrontar els dos models de ciutat i que els figuerencs puguin escollir l'opció que més els convé.