15 de desembre de 2015
15.12.2015
Campanya

Dolors Terradas proposa un IVA cultural del 4%

La cap de llista d'En Comú Podem vol més incentius fiscals per als creadors i un pla per potenciar la pluralitat lingüística

15.12.2015 | 20:26
Dolors Terradas

La cap de llista d'En Comú Podem per Girona, Dolors Terradas, ha reclamat a l'executiu espanyol que traspassi a la Generalitat la titularitat de la nova biblioteca Carles Rahola. Per a la candidata, no té sentit que el Govern es faci càrrec de la gestió de l'equipament però que, en canvi, la propietat de l'edifici sigui de l'Estat. La candidata, precisament, ha desgranat davant de l'edifici quines són les propostes en matèria de cultura que En Comú Podem porta al programa per al 20-D. Com a mesura estrella, Terradas ha subratllat la reducció de l'IVA al sector fins al 4%. En paral·lel, també ha proposat més incentius fiscals per als creadors i un pla per potenciar la pluralitat lingüística d'Espanya "mentre no arriba el referèndum que reclamarem a Madrid".

La cap de llista al Congrés ha escollit la nova biblioteca d'Emili Grahit per presentar-hi les propostes culturals que defensa la coalició que encapçala per Girona. D'entrada, Terradas ha reclamat a l'Estat que traspassi la titularitat de tots aquells equipaments que siguin propietat de Madrid, però que gestiona la Generalitat (com és el cas de la biblioteca pública Carles Rahola).

"No té sentit que la majoria de competències culturals s'hagin traspassat a la Generalitat, però que l'Estat continuï essent el propietari d'aquests equipaments", ha subratllat la cap de llista. A més, en referència a les biblioteques, la cap de llista també ha demanat revisar el cànon sobre la propietat intel·lectual revisat als llibres de préstec "perquè no suposi un obstacle afegit a la difusió cultural ni redueixi els pressupostos destinats a Cultura".

Passar del 21% al 4%

En paral·lel a aquestes demandes, Terradas ha volgut anar al davant de la biblioteca per denunciar que durant el govern del PP "la cultura ha sofert molt" i com a exemple paradigmàtic ha recordat l'increment de l'IVA fins al 21%, "que és el més alt d'Europa".

Per això, ja ha anunciat que si ells arriben a la Moncloa, el primer que faran serà instaurar una rebaixa de l'impost al sector i posar-lo al 4%. "Volem que es doni a la cultura la importància que té; és absolutament necessària per a la societat i la convivència", ha dit Dolors Terradas.

Entre les mesures que En Comú Podem porta al seu programa hi ha també un paquet d'incentius fiscals per als creadors, autònoms i petits empresaris del sector. "A través de deduccions amb l'IRPF, ajudes a les creacions i també una Llei de Mecenatge nova", ha precisat la cap de llista al Congrés. "Volem pensar amb tots aquests treballadors, perquè en comptes de penalitzar-los tinguin les cotitzacions i la fiscalitat adequades a una feina que sovint és discontínua", ha afegit la candidata d'En Comú Podem.

Dolors Terradas també ha reclamat més presència de la pluralitat lingüística que hi ha a l'Estat. "Avui tenim l'Institut Cervantes, que només prioritza el castellà; però mentre no arribi el referèndum que demanarem a Madrid, volem que es prioritzin totes les llengües i cultures que hi ha a Espanya, per internacionalitzar aquesta pluriculturalitat". "En definitiva, volem revitalitzar la cultura", ha conclòs Dolors Terradas.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent