La resposta al procés sobiranista a Catalunya, els retrets pels casos de corrupció i els pactes post-electotals han centrat aquest dilluns el debat a quatre a Atresmedia protagonitzat pels candidats a la presidència del PSOE, C's i Podem, Pedro Sánchez, Albert Rivera i Pablo Iglesias, i la número dos de la llista del PP, Soraya Sáenz de Santamaría. L'absència del president del govern espanyol i cap de llista del PP, Mariano Rajoy, ha marcat aquest debat on els quatre candidats han xocat en matèries com els impostos, l'ocupació, pensions i també en la resposta que cal donar a l'Estat Islàmic, entre altres. Les dues formacions que previsiblement irrompran al Congrés, C's i Podem, han incidit en les diferències entre la "nova" i la "vella" política i el president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha convertit en protagonista en diverses ocasions en què ha estat citat.

Les receptes per donar una resposta al procés sobiranista a Catalunya han tingut un fort protagonisme en aquest debat on el cap de llista de Podem, Pablo Iglesias, s'ha quedat sol en la defensa d'una consulta a Catalunya i el reconeixement de la plurinacionalitat de l'Estat, mentre que Pedro Sánchez ha insistit en la necessitat d'una reforma federal de la Constitució i Albert Rivera ha reclamat "un nou impuls" al "projecte comú" d'Espanya.

"L'independentisme ha pujat com l'escuma"

Sáenz de Santamaría i Rivera han coincidit en la seva oposició frontal a la possibilitat d'una independència però els candidats han xocat quan Sánchez-i després Iglesias- han recordat que amb el PP a La Moncloa el nombre d'independentistes s'ha multiplicat "com l'escuma", en paraules de Sánchez, un fet que la vicepresidenta espanyola ha negat primer i posteriorment ha matisat recordant que el que compta és que els ciutadans catalans contraris a la independència "són més" que la resta.

Pedro Sánchez ha promès una reforma constitucional "ambiciosa i integral" per substituir l'Estat autonòmic per un de federal i ha insistit en la idea de portar el Senat a Barcelona, però la seva afirmació que "el culpable és Artur Mas i el responsable Mariano Rajoy" ha fet saltar la vicepresidenta, que l'ha acusat de mantenir una posició equidistant i ha assegurat que el seu executiu no pot "donar a Artur Mas" el que no disposa.

Iglesias ha estat el més contundent en aquest sentit assegurant que el PP ha estat una "fàbrica d'independentistes" perquè "no entén que aquest país és plurinacional", i ha recordat que el mateix TC va afirmar que hi ha "marcs legals" per fer una consulta a Catalunya sense trencar la Constitució. A la rèplica Rivera ha sentenciat que no es pot canviar el que volen 47 milions d'espanyols pels anhels de 2 (en referència als independentistes)

Pactes post-electorals

Els candidats han hagut d'esvair alguns dubtes sobre els pactes que podrien fer després de les eleccions. Rivera, el més qüestionat pel suposat paper central de la seva formació, ha negat que tingui intenció d'investir Rajoy o Sánchez però sí que ha apostat per "posar la gent d'acord" en el cas que la seva formació guanyi les eleccions.

Iglesias, per la seva banda, ha recordat que a l'Estat hi ha un sistema parlamentari, i no presidencialista, i per tant governa qui té més suports a les Corts, i Pedro Sánchez s'ha erigit com l'única garantia de canvi abans d'acusar a C's de pactar amb el PP quan pugui.

Sáenz de Santamaría s'ha quedat sola defensant que ha de governar la llista més votada, que al seu entendre és "l'única forma de respectar els ciutadans". "Els tripartits de perdedors em fan por" ha sentenciat.

L'absència de Rajoy marca el debat

La vicepresidenta del govern espanyol, per la seva banda, ha hagut de justificar l'absència de Rajoy en aquest debat a quatre, on la resta de candidats han retret al president espanyol que s'hagi retirat a la residència de Doñana en comptes de donar la cara. Segons a número dos a les llistes del PP, no hi és perquè el PP és "un equip" de molta gent que ha aconseguit la recuperació. Ha criticat els projectes "unipersonals i personalistes" i ha afirmat que el seu partit té "responsabilitats compartides". Segons la vicepresidenta si ella està al debat és perquè Rajoy considera que és millor. "Nosaltres no venim sols, som molts, i per això estic aquí", ha dit.

Crítiques al PP per la qualitat de l'ocupació

La recuperació i l'ocupació ha centrat la primera part del debat. Els tres candidats de l'oposició han criticat durament la precarietat del mercat laboral, la proliferació dels contractes escombraries i la necessitat de millorar les condicions d'accés al món laboral, mentre que la vicepresidenta espanyola ha definit el govern de Rajoy com el govern que ha aconseguit reflotar un país que fa quatre anys estava "al llindar del rescat". Sáenz de Santamaría ha afirmat a més que de la immensa majoria de les persones que han marxat de l'Estat en els últims anys no han nascut al país.

PSOE i Podem critiquen el "contracte únic" de C's

Amb tot, Sánchez i Rivera han mantingut un enfrontament pel contracte únic que defensa C's després que el líder d'aquest partit hagi recordat que PSOE i PP hagin mantingut un model laboral idèntic que ha obtingut els mateixos mals resultats. Pablo Iglesias també ha carregat contra el contracte únic de C's que "el que fa és igualar per baix" però ha recordat que el PSOE també va dur a terme una reforma laboral que va precaritzar l'ocupació. Sáenz de Santamaría, per la seva banda, ha defensat la reforma laboral i ha assegurat que després d'aquests 4 anys hi ha 800.000 persones més treballant.

Impostos i retallades

Les promeses de la rebaixa d'impostos i la lluita contra el frau fiscal han estat també protagonistes d'aquest debat. Albert Rivera i Soraya Sáenz de Santamaría han assegurat que si guanyen activaran una reducció de l'IRPF, mentre que els candidats de les dues formacions progressistes, Pablo Iglesias i Pedro Sánchez, han defensat una política fiscal progressiva on els que guanyen més paguin més. Iglesias ha apostat per un "impost de solidaritat" a les entitats bancàries. El candidat del PSOE, per la seva banda, ha assegurat que a aquestes alçades "ningú es creu" que el PP baixarà els impostos i ha advertit els ciutadans que "no es poden abaixar els impostos". "Qui digui que abaixarà els impostos menteix", ha afirmat, alhora que ha promès que si governa -i contràriament al que ha atribuït a PP i C's- no aplicarà noves retallades.

La vicepresidenta del govern espanyol també ha estat taxativa a l'hora de negar que el seu executiu tingui cap intenció d'aplicar noves retallades a les prestacions socials, tal com li demana Brussel·les. "No hi haurà més retallades", ha sentenciat.

Syriza i lideratge

A l'eix esquerra el debat ha crescut en intensitat quan Pedro Sánchez ha retret a Pablo Iglesias les polítiques de Syriza a Grècia, mentre que el líder de Podem ha posat en dubte el lideratge de l'actual secretari general del PSOE dins del seu partit. "Tinc la impressió que al teu partit manes poc, que manen altres", li ha etzibat, per afegir que no ha aconseguit renovar el seu partit.

A tot això, Pedro Sánchez ha titllat Iglesias d'"incoherent" i de canviar la seva forma de pensar a mida que s'acosten les eleccions. El candidat socialista també li ha etzibat que "les propostes de Podem abocaran l'estat espanyol "al rescat, la privatització, la pujada de l'IVA i també la pobresa". "Aquest és el canvi de Podem", ha conclòs.

"Nova" i "vella" política

A més de l'eix esquerra-dreta, en aquest debat s'ha vist també la pugna de les dues principals formacions espanyoles amb les forces emergents. Albert Rivera ha cridat diverses vegades a "punxar la bombolla política" i Pablo Iglesias -que ha recordat els anys de govern socialista- l'ha acusat d'haver estat una "crossa" de la vella política a Andalusia. "Les vostres ànsies de poder us estan podent", ha dit.

Castellà a l'escola a Catalunya

La LOMCE ha suscitat també les crítiques de totes les formacions mentre que Soraya Sáenz de Santamaría ha destacat les virtuts d'una reforma que garanteix "ensenyaments comuns" i del "castellà" a tot Espanya. "No els agrada?" ha preguntat la número dos de la llista del PP. Rivera i Sáenz de Santamaria s'han enfrontat per veure qui tenia més coneixement de la vulneració del "dret" de rebre l'ensenyament en castellà a Catalunya. "Si Artur Mas ens està veient s'estarà fent un tip de riure" ha afirmat Rivera després que Sáenz de Santamaría hagi dit que el seu govern ha estat l'únic que ha legislat per garantir l'educació en castellà.

Pensions

La sostenibilitat del sistema de pensions també ha protagonitzat part del debat. Pedro Sánchez ha apostat per un impost que garanteixi que es poden continuar pagant i Albert Rivera ha demanat incentius fiscals per a la natalitat i mesures per una ocupació més estable per equilibrar el sistema en el futur. Sáenz de Santamaría, per la seva banda, ha afirmat que la manera de garantir les pensions és crear ocupació.

Corrupció

També la corrupció i les portes giratòries ha protagonitzat el debat. Sáenz de Santamaría ha pres la iniciativa per assegurar que el seu executiu ha adoptat mesures dures contra la corrupció i ha assegurat que al contrari que altres formacions, el PP ha donat "moltes explicacions" i ha fet fora del partit els corruptes. La rèplica li ha donat Pablo Iglesias, que li ha recordat els registres de la seu del PP, la comptabilitat B, "Algú que ha estat tan a prop de la corrupció potser es podria haver adonat d'alguna cosa", li ha espetat abans de reclamar al PP que "demani perdó". Sánchez ha assegurat que a diferència del PP al seu partit s'han depurat responsabilitats, un extrem que Sáenz de Santamaría ha negat. Rivera, per la seva banda, ha assegurat que si Rajoy no ha assistit al debat és precisament per aquesta qüestió. El líder del Podem, Pablo Iglesias, també ha retret a Rivera que hagi arribat a acords amb "els corruptes" quan "ens hauríem pogut posar d'acord en aquesta qüestió".

Podem rebutja enviar tropes a Siria, la resta ho deixa en mans del Congrés

Preguntats per si intervindrien militarment a Síria, Pablo Iglesias s'ha mostrat absolutament contrari a l'enviament de tropes espanyoles i ha subratllat que cal treballar per tallar el finançament del DAESH. "Cal altura de mires", ha apuntat, per afegir que "una intervenció militar seria ineficaç i posaria en risc la vida dels espanyols".

Albert Rivera ha recordat que la decisió no correspon al govern espanyol sinó al Congrés dels Diputats, però ha apuntat que cal el consens de l'aliança internacional i no fer cadascú la guerra pel seu compte Rivera ha afegit que l'actual situació no es comparable amb l'Iraq i ha destacat la necessitat del pacte antiterrorista.

El candidat del PSOE, Pedro Sánchez, ha explicat que la llei sobre intervencions militars que deixa en mans la decisió al parlament espanyol correspon al govern de José Luis Rodríguez Zapatero i ha destacat la necessitat de fer un gran pacte contra el terrorisme jihadista. Així mateix, ha apuntat que la resposta al DAESH també ha de venir dels països musulmans que es troben afectats.

Vestuari

El primer a arribar aquesta nit a les instal·lacions del grup atresmedia ha estat el candidat de Podem, Pablo Iglesias, ho ha fet acompanyat del número dos de la formació i vestit amb pantalons blaus i camisa blava. El líder socialista, Pedro Sánchez, ha arribat en segons lloc acompanyat de la seva dona i vestit amb una americana blava i corbata vermella. posteriorment, ha estat la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaria, qui ha comparegut als estudis de la Sexta vestida de fosc, de negre, mentre que l'últim a arribar ha estat el candidat de Ciuatdans, Albert Rivera, amb una americana gris, una corbata granat. Els dos últims candidats han estat acompanyats de les seves principals persones de confiança.