El Centre Escolar Empordà de Roses té com a eix principal en l'etapa d'infantil l'educació inclusiva i competencial basada en la creativitat, les emocions i l'esperit crític dels alumnes. Es tracta de fer un pas més i concebre l'educació com un procés que va més enllà dels aspectes purament acadèmics. Entendre l'educació del segle XXI és apostar per un model pedagògic que forma l'infant des d'una perspectiva integral i global. És d'aquesta manera que, des del curs 2018-2019, ofereixen, en l'etapa d'infantil, els ambients d'aprenentatge, on a través del joc, de la interacció i de l'experimentació es crea una atmosfera pedagògica i de creativitat que ajuda el desenvolupament i comportament personal, cognitiu i afectiu de l'infant.

Així, a través dels espais d'aprenentatge s'aconsegueix potenciar el llenguatge oral; s'afavoreixen les relacions socials i de convivència entre els infants de diferents edats; i es desenvolupen els hàbits socials, com ara compartir espais, jocs i joguines, establir normes de comportament i de joc i saber posar-se d'acord. Cal tenir en compte que, quan es crea aquest espai d'interrelació, és més fàcil per al nen i per a la nena expressar els seus sentiments, emocions i sensacions; respectar les persones i el material; conviure en la diversitat i resoldre els conflictes de manera pacífica.

«A l'escola, els ambients de l'educació infantil de segon cicle es fan dues tardes a la setmana: els dilluns i els divendres. Cada aula és un ambient diferent, de lliure elecció i on es barregen els alumnes de P3, P4 i P5». Els ambients d'aprenentatge són vuit:

  • L'ambient d'art-creatiu: s'explora, es crea, es manipula, s'experimenta i es construeix amb diferents tipus de material.
  • L'ambient de la llum i la foscor: a través de punts de llum, de taules de llum i caixes fosques, els alumnes deixen volar la seva creativitat i imaginació.
  • L'ambient del teatre i del maquillatge: la transformació de la pròpia identitat és una font de plaer i riquesa personal per als infants que es troben en un moment de construcció de la seva personalitat. De la mà de les disfresses, dels miralls, de les màscares i del maquillatge, els alumnes trenquen la dinàmica i creen els seus personatges i les històries a través de les rialles i del joc.
  • Ambient del joc simbòlic: hospital i farmàcia. Aquest ambient possibilita iniciar els nostres alumnes a l'escriptura, com ara les receptes per prescripció del metge; adquirir formes de salutacions bàsiques i pautes de comportament i respecte per viure en societat.
  • Ambient de construccions: poden descobrir a través del joc les matemàtiques. Les formes, les mides i la reutilització del material ajuda al desenvolupament motriu i cognitiu dels nostres alumnes més petits.
  • Ambient de natura: s'aprèn a respectar l'ambient natural que ofereix el Centre Escolar Empordà, a cultivar un hort urbà o a fer, entre altres activitats, bosses d'olor.
  • Ambient de minimons: es tracta d'un espai de joc obert, espontani, versàtil i per a totes les edats. L'objectiu és que ells creïn el seu petit món a partir d'objectes quotidians i donant-los una nova vida i funció.
  • Ambient de sorra: l'obrador de la sorra és una proposta de joc que s'ha incorporat a moltes escoles bressol de Catalunya. La seva impulsora i creadora és la fisioterapeuta Ute Strub. Es tracta que els infants, lliurement, descobreixin, manipulin i investiguin els diferents tipus de textura de la sorra.

Des de l'escola, consideren que l'educació no pot estar d'esquena a la nova realitat, un món que està contínuament en moviment i en transformació. És així, que han dissenyat una escola oberta, de tots i per a tots, activa, innovadora i capaç d'afavorir i respectar a cada un dels infants que acull.

Per aconseguir aquests reptes que implica una educació competencial, continuem treballant per fomentar l'autonomia de l'alumnat, la creativitat, la iniciativa, la flexibilitat, la seguretat emocional i l'esperit crític i humà dels nostres alumnes. I una manera de començar a fer-ho és a través dels ambients d'aprenentatge entesos com a espais heterogenis, de possibilitats i d'opcions que ajuden a la construcció d'una personalitat autònoma i creativa de l'alumnat.