El Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l'Alt Empordà (DITMAE) ha reunit aquest dissabte, 1 de febrer, al Centre Integrat Ferran Sunyer i Balaguer de Figueres, un centenar d'estudiants de Batxillerat de catorze instituts de les comarques gironines. El "dissabte de les mates" ofereix als alumnes l'opció de triar entre tres xerrades diferents, que en aquesta ocasió han estat: "Embolica que fa fort!", a càrrec de la professora Natàlia Castellana, de la Universitat Autònoma de Barcelona; "Teoria de jocs: equilibri de Nash i models econòmics", a càrrec del professor Xavier Jarque, de la Universitat de Barcelona, i "Criptografia: de l'aritmètica als codis secrets", a càrrec del professor Josep Maria Miret, de la Universitat de Lleida.
Mentre els estudiants han estat immersos en la resolució dels plantejaments i els reptes matemàtics de cada categoria, els seus professors han pogut participar en una activitat, impartida per la professora Iolanda Guevara, sobre la transformació de figures geomètriques en la història de les matemàtiques, una eina per treballar la geometria a l'aula de secundària.
Els centres que han participat en aquesta 9a edició del DITMAE són:
El president de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, Joandomènec Ros, s'ha adreçat a tots els alumnes i professors per animar-los a no deixar mai de dubtar: "Allò que pretén aquesta jornada és que hi hagi un esforç per resoldre un problema. A la vida, ens trobem davant de fake news, d'anuncis meravellosos i de polítics que ens volen salvar la vida, però la gràcia és passar tot això pel sedàs del raonament i analitzar bé la informació, perquè no tot és cert. Convé dubtar".
Per la seva banda, el director de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, Manuel Castellet, ha centrat el seu parlament en la figura de Ferran Sunyer, el qual, ha dit, tenia dues coses bones: "ser de Figueres i ser matemàtic". Castellet ha fet esment a la malaltia amb què va conviure l'homenatjat, una paràlisi cerebral que no li va impedir dedicar-se a allò que més l'apassionava: les matemàtiques.
Finalment, el regidor d'Educació de l'Ajuntament de Figueres, Josep Alegrí, ha volgut fer un prec a tots els estudiants reunits en la trobada i que tenen en comú l'interès per les matemàtiques. Alegrí ha lamentat que hi hagi joves que, en un moment de la seva vida, deixen d'apreciar les matemàtiques i és per això que ha demanat als participants al DITME que animin els seus companys a transmetre'ls la seva passió. "Les matemàtiques són un repte i no un problema", ha conclòs el regidor.
El Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques s'organitza amb el suport de l'Ajuntament de Figueres i el Servei Educatiu de l'Alt Empordà.