«Digue'm i ho oblido, ensenya'm i ho recordo, involucra'm i ho aprenc». Aquesta frase de Benjamin Franklin reflecteix el motor del concepte d'assemblea a l'Escola Manuel de Pedrolo de Biure d'Empordà, un projecte que també es desenvolupa a la resta de centres de la ZER Les Salines. L'assemblea esdevé un espai on es dona importància a la participació i la implicació de l'alumnat en el funcionament així com en les decisions del dia a dia del centre. «A la nostra escola, s'ha anat construint aquest projecte des de fa més de quinze anys, amb un seguit de fonaments que donen sentit i que fan que sigui un dels pilars del projecte educatiu», explica la directora, Íria Gibert Escusol.

L'assemblea es porta a terme tots els dilluns a la tarda, moment en què es reuneix tot l'alumnat, des de P3 fins a sisè, amb els dos tutors, i es crea un clima on el diàleg és el protagonista a través de la reflexió, les propostes, les decisions, les preguntes, el debat i els arguments.

La directora enumera, a més, els avantatges d'aquest projecte: «L'assemblea és fonamental per a l'educació per a la convivència, ajuda a fomentar un bon clima escolar, l'autoestima i la millora de la comunicació, i alhora, s'ajuda l'alumnat a conèixer-se, estimar-se i entendre els altres i el món de les relacions com a base per a un aprenentatge ric i un benestar».

Els mestres de l'escola han constatat que, gràcies a la celebració de processos assemblearis, els alumnes «aprenen a autogestionar-se, emprendre, proposar, implicar-se, participar en la seva realitat més propera, així com implícitament aprenen a valorar-la, fer-se-la seva i estimar-la».Responsables, crítics i lliures

Un altre aspecte que destaquen Íria Gibert i els seus companys de claustre és que a través de l'assemblea es contribueix a la «formació de ciutadans competents, lliures, crítics, autònoms, solidaris i responsables, fet que és consubstancial al progrés en l'escolarització i l'èxit escolar».

Els mestres de la ZER les Salines prioritzen, dins el propi programa curricular, l'educació en valors, perque, a banda de fomentar el diàleg, contribueix en el treball per a desenvolupar les habilitats per a la vida. «Aquest treball d'habilitats per a la vida, que també es desenvolupa com a projecte de la "Comissió de Salut" en les escoles de la ZER, és clau i es pot treballar i aprofundir conjuntament amb tot el treball d'assemblea. Aquestes habilitats són claus per a l'aprenentatge social i emocional i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) qualifica com a bàsiques», ha dit la directora.

En en aquest sentit, es refereix a la comunicació interpersonal, la capacitat de negociació i rebuig, l'empatia, la col·laboració i el treball en equip, l'advocació i la defensa d'interessos col·lectius, la presa de decisions, la resolució de problemes, el pensament crític, el control intern, l'autoestima i la gestió de les emocions i els sentiments i de les tensions i l'estrès. «Totes aquestes habilitats representen un factor clau en la capacitat de les persones per gestionar la seva vida, la seva salut, per relacionar-se amb l'entorn i influir-hi», hi ha afegit Íria Gibert. L'experiència a l'Escola Manuel de Pedrolo ha demostrat que «l'eina d'assemblea permet treballar conjuntament totes aquestes habilitats i vehicular-les a través de l'aprenentatge i la realitat més propera dels alumnes».

La intenció educativa, segons han exposat les mestres de l'escola de Biure, és que els alumnes practiquin a través del diàleg aquells valors que ajuden a créixer individualment, com a grup i com a escola. «L'assemblea ens demostra com petites idees poden resultar acabant transformant-se en projectes que ens engresquen a tots, com allò que afecta a un alumne té molta relació en com ens podem sentir la resta i com el fet de donar espai a expressar en veu alta pot ajudar a tots a créixer i sentir-se acompanyats en el seu procés», han conclòs.