El Centre Escolar Empordà de Roses ha rebut un certificat d'excel·lència en ensenyament de ciències de la International Science Teaching Foundation (ISTF). Partint del programa Science Bits, el Centre Escolar Empordà promou que l'ensenyament de les ciències es deixi de fer des d'un model transmissiu de coneixements per passar directament a la pràctica, cap a un escenari on es treballa molt més a partir de les emocions i els interessos de l'alumnat.

«Science Bits vindria a ser el que abans era una editorial de llibres de text, però és un model d'ense­nyament que va molt més enllà. En realitat està format per un equip multidisciplinari, integrat sobretot per docents, pedagogs i gent del món de la comunicació, tot un grup de professionals d'arreu del món que treballa amb l'empara de la Science Teaching Foundation», explica Ernest Riera, coordinador TAC del centre.

L'objectiu d'aquest projecte és desenvolupar eines que promoguin una educació científica d'alta qualitat. Per aconseguir-ho, tal com anota Ernest Riera, els aprenentatges de ciències es treballen a partir dels interessos i les curiositats dels aprenents i es va construint el coneixement a partir del descobriment.

Aquest model pedagògic no és nou al Centre Escolar Empordà. Es remunta uns set anys enrere. Els professionals de l'escola i els de Science Bits havien compartit projectes conjuntament i així va sorgir una nova metodologia de treball. «De seguida ens va semblar que el que ens presentaven era quelcom nou que permetria canviar la forma de treballar des de dins de les aules i vam establir una simbiosi amb ells», comenta el coordinador TAC, i també descriu aquesta nova forma de funcionar: «Ells creaven els materials i nosaltres en provàvem les primeres versions. Aquest model de treball va facilitar que nosaltres canviéssim i ells creixessin com a projecte. A partir de llavors, ells van rebre multitud de reconeixements i premis a escala mundial. Nosaltres hem seguit treballant dia a dia, però amb un nou model pedagògic». Un model pedagògic que ara ha rebut el reconeixement de la International Science Teaching Foundation.

És important descriure com s'estructura aquesta metodologia, i ho fa el mateix Ernest Riera: «Aquest treball es basa en el model pedagògic de les 5 E: Engegar, Explorar, Explicar, Elaborar i Avaluar, de les sigles en anglès engage, explore, explain, elaborate i evaluate. A partir d'aquestes etapes, allò que s'aconsegueix és connectar els coneixements previs amb noves curiositats o conceptes que van apareixent i explicacions de conceptes més elaborats. El treball finalitza, d'aquesta manera, apreciant la rellevància que tenen els coneixements científics per a les nostres vides».

La distinció de la ISTF és el resultat, segons Ernest Riera, del treball d'aquests anys, un reconeixement per l'escola per l'ensenyament de les ciències. La International Science Teaching Foundation és una organització global sense fins lucratius, amb seu a Londres, que té com a fonament contribuir en la construcció d'un futur millor sota la idea que una societat científicament alfabetitzada és una societat responsable. Per això, impulsa accions d'investigació en el camp de l'educació en ciències.