Juan Roig, president de Mercadona: «Si volem suc de taronja a l'estiu, o el portem de fora o no n'hi ha»

L'empresa de supermercats trenca la barrera dels 1.009 milions d'euros de benefici el 2023,

Juan Roig, president de Mercadona.

Juan Roig, president de Mercadona. / Europa Press

ACN

Mercadona trenca la barrera dels 1.009 milions d'euros de benefici el 2023, un 37,25% més, en un any marcat per l'increment de preus de la cistella de la compra. La cadena de supermercats amb més treballadors a Espanya continua polvoritzant el total de vendes amb 35.527 milions facturats per l'impuls del consum, un 15% més que l'any anterior, que també havia sigut de rècord. "Tenir beneficis està molt mal vist, però és una cosa molt bona", ha remarcat el president i principal accionista de la companyia, Juan Roig en una roda de premsa des de Paterna. Aquest exercici, Mercadona ha aconseguit ser rendible per primer cop a Portugal, quatre anys després d'instal·lar-se al país.

L'empresari ha destacat que el 2023 ha sigut un any "extraordinari" per la companyia que té 104.000 empleats i ha defensat que els resultats s'han obtingut "prenent decisions valentes, a vegades impopulars i molestes".

Aquest 2023, Mercadona ha notat un increment de clients, amb una pujada de 200 tiquets per botiga al dia respecte l'any anterior. Aquest augment d'afluència s'ha plasmat en un creixement de la quota de mercat a Espanya de 0,6 punts fins al 27,6%.

En un any marcat per l'increment de preus dels aliments, la cadena de supermercats ha "aconseguit baixar la cistella de la compra més del que ha pujat la inflació", abaixant els preus en 1.000 productes. En canvi, s'han mantingut preus més elevats en xocolates, pastes, olis i arròs, productes en els quals les matèries primeres continuen a l'alça.

Entrada a un supermercado Mercadona

Entrada a un supermercad Mercadona. / ALBERT BERTRAN

El directiu ha afirmat que aquest 2024 "les matèries primeres estan baixant" després d'una "inflació impressionant" l'any anterior per "les guerres, l'escassetat i l'especulació". "Ja estem veient una baixada de preus, però sempre costa més baixar que pujar", ha dit Roig.

200 milions d'euros en dividends

Mercadona ha atribuït part dels guanys a la gestió de tresoreria que ha permès generar 100 milions. Els beneficis rècord s'han destinat en un 80% a la reinversió a l'empresa i en un 20% als accionistes, que s'han embutxacat un dividend de 200 milions d'euros. D'altra banda, la companyia de supermercats ha creat aquest any 5.000 nous llocs de treball i ha repartit una prima de 600 milions d'euros, un 50% més que l'exercici anterior, com a mesura excepcional pels bons resultats aconseguits.

Pel que fa al salari dels treballadors, la companyia ha optat per aprovar una pujada de sou en línia amb l'IPC del 3,1% a Espanya i de l'1,4% a Portugal.

De la mateixa manera, la contribució tributària del gegant de l'alimentació també ha sigut la més elevada de la història amb 2.604 milions d'euros aportats a les arques públiques, un 15%. La partida de l'IVA ha crescut un 17% fins als 487 milions.

"Si volem suc de taronja a l'estiu, s'ha de comprar fora"

Alhora, l'empresari ha reiterat que Mercadona va comprar el 2023 un 85% dels productes a proveïdors espanyols i portuguesos i ha dit que si fos possible comprarien el 100%. Amb tot, ha insistit que es vol tenir als estands productes com la pinya o fruita fora de temporada s'ha d'importar. "Si volem prendre suc de taronja a l'estiu, o el portem de fora o no n'hi ha", ha exemplificat. 

En aquest punt, ha afirmat que els consumidors en general s'han acostumat a "comprar barat" quan compren aliments i ha fet un paral·lelisme entre el preu d'un smartphone i de productes agrícoles i ramaders. "Quan comparo que per un litre de llet paguem 60 o 70 cèntims a l'agricultor i paguem per un mòbil més de 1.000. És molt més difícil produir un litre de llet bona i treballar cada dia", ha dit.

Protestes de la pagesia

El directiu també ha fet referència a les protestes de la pagesia que han marcat l'agenda política i ha defensat que la cadena de supermercats no fa abús de preus.

"Quan una síndria està al camp, no és la mateixa que arriba a la botiga. S'ha d'agafar, transportar a un magatzem, netejar-la, seleccionar-la, transportar-la, posar-la al lineal i vendre-la. Si no la venem, llavors les hem de donar o tirar i tot això són els costos de la cadena alimentaria que en productes frescos són molt alts", ha detallat. 

L'empresari ha admès, però, que hi ha un problema de rendibilitat al camp i que els manifestants "tenen raó que han de guanyar diners" per poder ser competitius. Les declaracions de Roig han coincidit amb la protesta de pagesos que bloquegen l’accés a la nau logística de Mercadona a Sant Sadurní d'Anoia.

"Ens estem jugant l'alimentació. Ha de ser rendible produir per assegurar la cadena. Som l'hort d'Europa", ha dit el principal accionista de Mercadona.