Iberdrola posa en marxa el parc eòlic marí més gran dels Estats Units

La instal·lació 'Vineyard Wind I', amb 806 megavats (MW) de capacitat, proveirà d'electricitat eòlica a més de 400.000 llars

El parc eòlic espera tenir cinc turbines funcionant a ple rendiment en els primers compassos de l'any

El parc eòlic espera tenir cinc turbines funcionant a ple rendiment en els primers compassos de l'any / EP

EP

Iberdrola ha iniciat la posada en marxa del parc eòlic marí 'Vineyard Wind I', el primer projecte a gran escala d'aquesta tecnologia als Estats Units, amb 806 megavats (MW) de capacitat, segons ha informat aquest dijous la companyia que presideix Ignacio Sánchez Galán.

En concret, la instal·lació ha començat ja a subministrar energia verda a Massachusetts, Estat al qual proveirà d'electricitat eòlica a més de 400.000 llars, la qual cosa suposa més de la meitat d'una ciutat com Boston o a tota l'illa de Mallorca, ha destacat la companyia.

El projecte, que espera tenir cinc turbines funcionant a ple rendiment en els primers compassos de l'any, ha comptat amb 3.000 milions de dòlars d'inversió (més de 2.700 milions d'euros al canvi actual) garantits mitjançant contractes amb les tres principals empreses elèctriques de l'Estat.

El parc va començar la seva construcció el 2021 i estarà en ple funcionament aquest mateix any, evitant l'emissió de més d'1,6 milions de tones de CO₂ a l'any, l'equivalent a retirar 325.000 vehicles de les carreteres.

Cadascuna de les turbines, les peces de transició de les quals han estat fabricades per l'asturiana Windar Renovables, permetrà proporcionar energia a més de 6.000 llars i empreses.

Formades per una torre, tres pales i una góndola, compten amb una capacitat nominal de 13 megavats (MW), "la qual cosa la converteix en la turbina més gran del món occidental", segons ha remarcat Iberdrola, que ha afegit que, amb una sola rotació, aquesta turbina pot subministrar energia a una llar de Massachusetts durant tot un dia.

"Estem lliurant la primera energia eòlica marina neta a la xarxa de Massachussets. Estem en un moment decisiu per a l'acció climàtica als Estats Units i estem vivint un inici per a la indústria eòlica marina del país. A mesura que la capacitat d'aquest projecte històric es vagi posant en marxa, continuarem fent costat a tots els socis que han fet possible aquest assoliment", ha subratllat Pedro Azagra, conseller delegat de Avangrid, filial estatunidenca d'Iberdrola.

Avangrid i el grup inversor danès Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), copropietari del projecte, van anunciar el mes d'octubre passat que 'Vineyard Wind 1' havia tancat un paquet de capital fiscal per valor de 1.200 milions de dòlars (uns 1.135 milions d'euros), sent aquest el primer del seu tipus per a energia eòlica marina a escala comercial amb tres bancs amb seu als Estats Units.

L'empresa espanyola Windar Renovables ha estat l'encarregada de fabricar les 62 fonamentacions dels aerogeneradors. El contracte, per un import pròxim als 100 milions d'euros, ha suposat la creació de prop de 400 ocupacions en les seves instal·lacions d'Astúries.

Per part seva, la italiana Prysmian Group s'ha ocupat de la posada en marxa del sistema de cable submarí que connecta el parc eòlic marí amb la xarxa elèctrica continental dels Estats Units. En total, s'han requerit més de 134 quilòmetres de cable elèctric de corrent altern d'alt voltatge.

L'empresa estatunidenca Southwire, per part seva, s'ha encarregat del disseny, la fabricació i la instal·lació dels més de 51 quilòmetres de cable d'alta tensió terrestre.

Al juliol de 2023 es va acabar la instal·lació de la subestació marina, que donarà servei a tot el projecte de Vineyard Wind I. És la primera subestació d'aquest tipus instal·lada per Iberdrola als Estats Units i la sisena en el món, amb un pes major a les 5.000 tones, la qual cosa la converteix en la més gran que ha instal·lat la companyia en la seva història.

Iberdola s'assegura el compliment del seu pla a 2025

Dins de la cartera de renovables d'Iberdrola, l'energia eòlica marina és una de les grans apostes de la companyia, amb noves plataformes de creixement a Polònia, Suècia, Irlanda, els Estats Units, el Brasil, Filipines i el Japó, la qual cosa li ha permès comptar actualment amb una cartera eòlica marina superior als 30 gigavatios (GW).

D'aquesta manera, la companyia té assegurat el compliment del seu pla a 2025, quan aconseguirà els 3.100 MW en operació.

Entre els projectes més destacats de la companyia, a més de 'Vineyard Wind I', destaquen al Regne Unit el complex 'East Anglia Hub', que conté tres projectes amb una capacitat instal·lada total de 2.900 MW, Saint-*Brieuc, a França, o els seus tres parcs en aigües bàltiques: Wikinger, Baltic Eagle i Windanker.