Espolla impulsa el Vi Novell amb una festa per a reivindicar-lo

Les activitats es concentren en el celler cooperatiu, aquest diumenge, durant tot el dia

Josep Maria Tegido, membre del celler cooperatiu, i Carles Lagresa, alcalde d’Espolla, amb dues ampolles de Vi Novell. | SANTI COLL

Josep Maria Tegido, membre del celler cooperatiu, i Carles Lagresa, alcalde d’Espolla, amb dues ampolles de Vi Novell. | SANTI COLL / SANTI COLL. ESPOLLASANTI COLL

Santi Coll

Santi Coll

A Espolla, poden lluir que són el petit poble irreductible de l’Empordà en qüestió de vins. I és que el seu celler cooperatiu és l’únic de la Denominació d’Origen que manté la tradició d’elaborar i embotellar el Vi Novell de l’any, un fet que anys enrere estava molt més estès i que havia anat acompanyat de diverses activitats de presentació a càrrec de la Venerable Confraria de la Bota de Sant Ferriol i del Consell Regulador de la DO.

A partir d’aquesta constatació, el celler cooperatiu i l’Ajuntament d’Espolla han tirat endavant una nova iniciativa que té com a objectiu reivindicar el Vi Novell i, al mateix temps, promoure les relacions entre els socis de l’entitat, donar a conèixer el celler i els seus productes a més de mostrar el poble i els seus atractius. La primera Festa del Vi Novell tindrà lloc aquest diumenge 19 de novembre, durant tot el dia, amb les instal·lacions de la cooperativa com a punt neuràlgic de la celebració.

«El Vi Novell sempre ha estat el colofó del final de la verema, és una tradició que com a celler i com a poble no hem volgut perdre. Simbolitza el final d’un cicle i l’inici de la poda per a començar-ne un altre», explica Josep Maria Tegido, membre de la cooperativa de l’Albera.

El celler espollenc forma part del col·lectiu de cellers, entre els quals hi ha de la Terra Alta, la Conca de Barberà o el Penedès, entre altres, que cada any divulguen l’arribada del vi nou amb la complicitat de l’Incavi. «Fins ara hem anat participant en totes les accions que es van fent i, per exemple, compartim amb altres cellers el logo del Vi Novell a les etiquetes». En total, aquesta anyada ha permès elaborar 8.000 ampolles d’aquest producte que «és un símbol d’identitat d’Espolla, juntament amb els altres vins i l’oli d’oliva de qualitat de la cooperativa», ressalta l’alcalde Carles Lagresa. L’Ajuntament té en cartera aprofitar els ajuts per a l’agroturisme i, a partir de la Setmana Santa vinent, potenciar les activitats al poble i si la Festa d’enguany té èxit, augmentar el programa pensant en la segona edició.

[object Object]

El programa de la primera Festa del Vi Novell d’Espolla comptarà amb diverses activitats que giravoltaran entorn de la cooperativa. Hi haurà visites guiades teatralitzades amb l’espectacle de la Senyora Maria i actuacions musicals amb els Grallers locals i Ramon Gual. L’entrada val 15 euros i inclou una copa serigrafiada commemorativa, un tast de Vi Novell, una ració d’estofat de senglar o xatonada i un val de descompte del 10% per la compra d’ampolles del nou vi. Per a poder participar-hi, cal inscriure’s prèviament a <em>www.cellerespolla.com/enoturisme</em>.

Carles Lagresa i Josep Maria Tegido destaquen que «la voluntat dels organitzadors és fer una festa per a la gent que estigui interessada en els nostres vins i olis i poder compartir-la amb els socis de la cooperativa i els veïns d’Espolla i dels pobles veïns». El celler cooperatiu va ser fundat el 1931, té uns 150 socis productors de vi i oli, sent el referent també dels antics cooperativistes de Ricardell, Masarac i Sant Climent Sescebes.