Amazon anuncia 18.000 acomiadaments i manté la incògnita sobre l'obertura del centre logístic a l'Empordà

El gegant del comerç electrònic comunicarà oficialment a partir del 18 de gener una retallada de plantilla massiva

Instal·lacions d’Amazon al Logis Empordà.

Instal·lacions d’Amazon al Logis Empordà. / SACYR

Carlos Planas Bou/EP

Amazon acomiadarà a més de 18.000 treballadors. El seu director executiu, Andy Jassy, ha confirmat aquest dimecres l'impacte que les retallades tindran en el gegant del comerç electrònic en un comunicat per donar resposta a la informació avançada pel Wall Street Journal'. Es desconeix quina afectació tindran aquests acomiadaments massius per a la plantilla a Espanya.

Al novembre, The New York Times va informar que la companyia planejava l'acomiadament d'uns 10.000 del seu total d'1,5 milions d'empleats. La xifra confirmada ara és molt superior a l'estimada llavors. A partir del 18 de gener, Amazon comunicarà uns acomiadaments que afectaran principalment les àrees de botigues, tecnologia i experiència de l'usuari. Com afectaran aquestes retallades al futur del seu gran complex logístic robotitzat al Logis Empordà, al Far d’Empordà? És una incògnita. Inicialment, els plans de la companyia passaven per posar-lo en marxa al llarg de 2022. De fet, l'estiu passat la constructora Sacyr va enllestir les obres i va entregar el complex acabat a la companyia. De moment, la multinacional del comerç en línia no engegarà la planta aquest 2022 i manté un hermetisme absolut sobre la data exacta de posada en funcionament de la plataforma logística.

De moment, el discurs oficial de la companyia és que es manté el calendari de contractacions fins al 2025 que preveu incorporar a tota Espanya a un total de 5.000 empleats més.

El sector tecnològic ha viscut un 2022 complicat. Les turbulències macroeconòmiques, la inflació i les males perspectives d'alguns negocis han portat a la indústria a retallar més de 150.000 llocs de treball a tot el món. Els acomiadaments més sonats fins avui havien estat els de Meta, la propietària de Facebook i Instagram, que han afectat 11.000 empleats. A partir d'ara, Amazon encapçalarà aquesta llista. El mateix Jassy s'ha referit a la "incertesa econòmica" per justificar aquest cessament massiu.

Aquesta tendència d'apretar-se el cinturó sembla que es consolidarà aquest 2023. Aquest dimecres, l'empresa de software Salesforce i la xarxa social de vídeos Vimeo van anunciar que acomiadarien respectivament al 10% i a l'11% de la seva plantilla, un moviment que, es calcula, posarà al carrer a més de 8.000 persones.

Les explicacions d'Andy Jassy

"Normalment esperem per a comunicar aquests resultats una vegada hem pogut parlar amb les persones directament afectades. No obstant això, com un dels nostres companys d'equip va filtrar aquesta informació a l'exterior, decidim que era millor compartir aquesta notícia abans perquè puguin conèixer els detalls directament de la meva boca", ha explicat Jassy.

"Tenim la intenció de comunicar-nos amb els empleats afectats (o, si escau a Europa, amb els òrgans de representació dels treballadors) a partir del 18 de gener", ha agregat, tal com consta en un comunicat.

No obstant això, Jassy ha volgut remarcar que la companyia ha resistit dificultats economies incertes en el passat. "Aquests canvis ens ajudaran a perseguir les nostres oportunitats a llarg termini amb una estructura de costos més sòlida", ha afirmat.

"També sóc optimista i crec que serem enginyosos, creatius i àgils en aquest temps en el qual no estem contractant de manera expansiva i eliminant algunes funcions", ha expressat, abans de destacar que "les empreses que duren molt passen per diferents fases".

El gegant nord-americà del comerç electrònic Amazon estava valorant al novembre retallades d'ocupació entre les seves plantilles de treballadors corporatius i tecnològics de fins els 10.000 empleats, segons el diari 'The New York Times', citant fonts coneixedores dels plans de l'empresa.

L'empresa va tancar els nou primers mesos de 2022 amb unes pèrdues de 3.000 milions de dòlars (2.900 milions d'euros), enfront del benefici de 19.041 milions (18.408 milions d'euros) del període que va anar de gener a setembre de 2021. Per la seva banda, la facturació va ser de 172.370 milions (166.642 milions d'euros), un 1,2 % més.