La setmana passada va entrar en funcionament Som Comunitat Energètica, una eina digital que permet simular la creació de comunitats energètiques amb el veïnat per conèixer l’estalvi energètic i econòmic que poden suposar. També permet entrar en contacte amb l’administració, les entitats i empreses que operen a prop i que poden ajudar en el procés de creació d’una comunitat energètica.

En l’acte, hi va intervenir l’exalcaldessa d’Ordis, Maria Crehuet, que forma part de l’Associació de Micropobles de Catalunya. Crehuet va valorar «la importància del treball en xarxa, entre petits i grans municipis». L’objectiu principal de Som Comunitat Energètica és «dinamitzar la transició del parc edificatori cap a la descarbonització a través del foment de la creació de comunitats energètiques des d’una perspectiva inclusiva i solidària». La plataforma és accessible a través de somcomunitatenergetica.cat.

En aquesta primera versió, la plataforma, d’accés lliure i gratuït, es presenta per la gran majoria de municipis de Catalunya, i permet als usuaris comprovar les possibilitats de formar part d’una comunitat del seu entorn. En un primer moment, la iniciativa pretén arribar a les comunitats de veïns que, a més de disminuir despeses en consum energètic, poden invertir aquest estalvi en altres iniciatives, com el manteniment o la millora de l’estat dels immobles.

Per formar part d’una comunitat energètica, cal una inversió inicial que s’amortitza entre tres i vuit anys, en funció de si es tenen en compte les subvencions, segons explica Jordi Pascual, investigador de l’Institut d’Investigació en Recursos Cinegètics (IREC).