L'equip de govern de Vilafant (PSC) aconsegueix el suport de Ciutadans per tirar endavant el pressupost del 2022. Junts per Vilafant s'absté i ERC hi vota en contra, tal com ja havia anunciat prèviament.

L'Ajuntament de Vilafant comptarà el 2022 amb un pressupost de 5.503.910€, mantenint les inversions en xifres similars a les de l’any anterior. Les inversions tenen un valor de 784.910€, entre les quals destaquen obres previstes pel Pla Únic d’obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) com la remodelació del carrer Empordà, la millora dels drenatges de la zona del pavelló i de la plaça de Les Hores i la inversió anual de millora de la xarxa d’aigües. En aquest mateix paquet d’inversions també s’hi han incorporat 50.000€ per destinar-los als cinquens pressupostos participatius. 

L'alcaldessa Consol Cantenys destaca la devallada d'ingressos que hi haurà per la baixada de les aportacions de la Generalitat, la fi del cobrament de l'IBI de l’AP-7 i la nova llei de les plusvàlues, «sabem que aquest 2022 tindrem menys ingressos per això, hem fet un esforç important de contenció de la despesa per seguir donant uns serveis de qualitat i sense oblidar-nos de les polítiques socials. Aquest pressupost pensa en la recuperació econòmica sense oblidar que encara estem en situació de pandèmia i posa l’accent en les necessitats de les persones i també amb la lluita contra el canvi climàtic». Una contenció que passa, per exemple, per continuar amb les mesures de racionalització dels espais verds i els canvis en els sistemes de reg per tal de reduir la despesa d’aigua. També s’ha fet un esforç fent una amortització de crèdit. 

Reforçant les àrees d’atenció a les persones

El pressupost pel 2022 mira cap a la recuperació econòmica post pandèmia i per això posa l’accent en l’àrea de promoció econòmica, en la que recentment s’ha incorporat un nou tècnic per poder desenvolupar-la. Amb temes tant claus com la incorporació al mercat laboral, l'emprenedoria, o el suport al comerç i l’empresa local.

L’habitatge és un altre dels punts claus d’aquest pressupost, ja que es preveu seguir treballant en el Pla d’habitatge. En aquest sentit, es preveu que a principis d’any s’adjudiquin les cases de lloguer de protecció oficial que s’estan construint gràcies a la permuta amb el bisbat.

Des de l’àrea de Joventut, a més de la dinamització que ja s’està duent a terme es el treballarà amb els joves fent-los més partícips del pressupost amb el que podran treballar projectes de salut, formació, treball, igualtat i la prevenció de la violència masclista

Aquest pressupost també pensa en les persones més grans del municipi i preveu continuar dinamitzant les activitats, així com també l’elaboració d’una guia de recursos i serveis per aquest col·lectiu. 

Medi Ambient i Patrimoni

El 2022 serà l’any de finalització de l’espai patrimonial de Palol Sabaldòria, ja que finalitzaran els treballs, aquest pressupost preveu portar tots els serveis necessaris en aquest espai perquè en un futur es pugui convertir en un equipament cultural i patrimonial més per Vilafant. 

El proper any, serà l’any de la creació d’una comunitat energètica local al municipi amb els veïns de l’entorn de l’escola les Mèlies, on s’hi instal·laran plaques solars. Aquest pressupost s’ha elaborat tenint molt present que aquest any s’hi incorporaran els projectes finançats amb els Fons Europeus Next Generation, «Des de Vilafant estem elaborant un pla estratègic que reculli el major nombre de projectes que ens permeti la convocatòria d’aquests fons per tal de de poder obtenir tots els recursos necessaris per fer un salt qualitatiu en la lluita contra el canvi climàtic» conclou l'alcaldessa.

ERC hi vota en contra

Els republicans han estat l'únic grup que ha votat en contra dels pressupostos. Fa uns dies ja van advertir que el seu vot estava condicionat a fer complir l'acord de ple on es demanava aturar la licitació de la variant. Com això no s'ha produït, des d'ERC han volgut ser "conseqüents" i no donar suport als comptes del 2022.