El preu mitjà diari de l'electricitat al mercat majorista puja aquest diumenge un 0,98% respecte a aquest dissabte, fins als 213,29 euros el megavat hora (MWh), i marca el diumenge més car de la història després de superar l'anterior rècord de la setmana passada.

Respecte al passat diumenge, en què la llum se situava en 209,63 euros, la pujada és del 1,75%, segons les dades de l'operador de mercat elèctric OMIE que ha consultat Europa Press. Aquesta és la tercera setmana en què el preu de la llum marca el rècord de diumenge de manera consecutiva.

El preu més alt d'aquest diumenge serà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan arribarà als 271,80 euros/MWh, mentre que el més baix es registrarà entre les 16.00 i les 17.00 hores, amb 174,93 euros/MWh.

En qualsevol cas, i malgrat aquesta certa estabilitat, el preu de la llum continua disparat si es compara amb el que es registrava l'any passat en aquestes dates.

L'alt preu de la llum ja s'està traslladant a altres productes industrials, provocant fins i tot la reducció de l'activitat d'algunes companyies, com ja ha passat a la Xina, així com a productes tan bàsics com el pa, que ha arribat a pujar fins a 10 cèntims la barra.

Aquesta conjuntura ha generat una espiral inflacionista que podria portar als principals bancs centrals del món --la Fed nord-americana o el BCE-- a revisar el calendari per a la pujada dels tipus d'interès i anticipar-lo, amb el consegüent efecte que això produeix en les empreses i economies domèstiques com l'encariment del deute o de les hipoteques o l'increment de la rendibilitat dels dipòsits i altres productes d'inversió.