17 de febrer de 2021
17.02.2021
L'Empordà
Empreses

El 84,4% dels clients gironins d'Endesa que es beneficien del Bo Social encara no l'han renovat

Endesa insta a 484 famílies gironines tramitin la sol·licitud abans que acabi el mes de març

17.02.2021 | 13:49
El 84,4% dels clients gironins d'Endesa que es beneficien del Bo Social encara no l'han renovat

El 84,4% dels clients d'Endesa que es beneficien del Bo Social a les comarques de Girona i que l'han de renovar aquest primer trimestre de 2021 encara no ho ha fet. Aquesta xifra es tradueix en 424 famílies a qui la Companyia insta a realitzar els tràmits per tal de poder continuar beneficiant-se d'una reducció d'entre el 25 i el 40% en la seva factura de la llum. Es tracta del 5,5% del total de beneficiaris que actualment perceben aquesta ajuda a la demarcació i a qui els caduca el seu descompte abans del 31 de març. La Companyia promou i vol recordar-ne la seva existència i fa una crida a la ciutadania que, complint els requisits, les pugui necessitar arrel de la crisi econòmica generada per la pandèmia de la Covid-19 ara fa un any.

Tal com estableix la normativa, les persones beneficiàries d'aquest descompte han de tramitar una sol·licitud de renovació cada 2 anys per a verificar que continuen complint els criteris d'assignació definits pel Govern central i, així, mantenir el descompte en la factura elèctrica. En aquest sentit, Endesa tramita a Catalunya una mitjana de 6.700 sol·licituds mensuals de Bo Social, de les quals un 70% es resolen favorablement per part del Ministeri de Transició Ecològica amb una vigència de 2 anys.

Actualment, 7.671 clients d'Endesa de la demarcació de Girona tenen assignat el Bo Social. El 4,5% són pensionistes, el 51,1% famílies nombroses, el 43,5% persones en situació de vulnerabilitat segons criteri de renda i el 0,7% correspon a col·lectius especialment afectats per la crisi econòmica derivada de la Covid-19 i que s'han acollit a aquesta ajuda. Del total de clients, el 56,6% tenen un descompte del 25% en la factura perquè són considerats vulnerables pel Ministeri, mentre que el 43,4% són vulnerables severs i reben una ajuda del 40%.

La campanya informativa que porta a terme Endesa es realitza mitjançant missatges directes als clients que tenen Bo Social (via mail, SMS i amb la factura de la llum que s'emet abans del venciment del termini), amb la difusió en mitjans de comunicació i amb el treball conjunt amb els Serveis Socials del territori. L'objectiu és recordar i facilitar la renovació del Bo Social als clients que han de renovar-lo al cap de dos anys segons marca la llei i, alhora, facilitar informació sobre com poden tramitar-lo les persones que el sol·liciten per primera vegada. En cas de no renovar-ho a temps, el beneficiari deixarà de percebre el descompte i haurà de sol·licitar-lo novament.

En paral·lel, la Companyia també ha reforçat els canals de tramitació telemàtics per reduir els desplaçaments i les visites presencials. En concret, per tramitar la renovació del Bo Social, o ve una nova sol·licitud, hi ha disponibles l'APP (EnergíaXXI Bono Social), el correu electrònic (bonosocial@energiaxxi.com) o l'assessorament telefònic (800 760 333). A més, i per a qui ho prefereixi, també es pot gestionar de forma presencial als 61 Punts de Servei i Oficines Comercials que hi ha repartits per tot Catalunya.

De fet, Endesa té en marxa un Pla de Contingència d'Atenció al Bo Social en els canals presencials per tal d'atendre el ritme sostingut (i, fins i tot l'augment -especialment el desembre-) les peticions d'aquesta ajuda. L'objectiu és potenciar l'ús de la cita prèvia i que els clients disposin, entre altres, d'una cua personalitzada només per al Bo Social amb la finalitat de proporcionar tota la informació necessària per a facilitar les gestions relacionades amb renovacions o noves sol·licituds. A més, davant les restriccions de mobilitat derivades de la crisi sanitària de la Covid-19 s'ofereix també un nou canal de videoatenció personalitzada. Aquest servei ja està actiu a 28 punts d'atenció de Catalunya, és a dir, a pràcticament la meitat dels centres que la Companyia té arreu del territori. L'objectiu és implementar-ho de manera progressiva abans de Setmana Santa fins arribar als 61 punts de servei i oficines comercials que l'Energètica té a les quatre demarcacions catalanes.

Així mateix, al canal web https://www.energiaxxi.com/bo-social-mr hi ha tota la informació sobre aquest descompte, des dels requisits concrets per poder beneficiar-se'n fins a quina documentació es necessita per tramitar-lo.

Quan Endesa rep la documentació un equip especialitzat s'encarrega d'atendre les sol·licituds i valida si s'han rebut tots els documents necessaris. Si falta algun document s'informa al client i, després, s'envia la consulta al Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic per a la seva assignació. Finalment, la Companyia és l'encarregada de comunicar al client la resolució del Ministeri.

A més d'aquestes dues categories, aquells clients vulnerables severs són atesos pels Serveis Socials de l'Administració i que, com a conseqüència, es consideren en risc d'exclusió social, no hauran de fer-se càrrec de la factura sempre que l'Administració financi com a mínim el 50% de l'import. Una vegada Serveis Socials ho acrediti i es faci càrrec d'aquest cofinançament, Endesa assumirà l'altre 50% tal com estableix el Real decret del Bo Social. D'aquesta manera, els clients no contreuen cap deute sobre aquesta factura i, com a conseqüència, no se'ls interromp el subministrament elèctric.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook