El sector turístic gironí acusa les autoritats franceses de fer una "campanya brutal" contra Catalunya per evitar que sigui la destinació escollida per passar aquestes vacances i aconseguir augmentar el turisme interior.

El president de la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona, Antoni Escudero, ha assegurat que ja és "històric" que intentin retenir el turisme francès però afirma que enguany "s'ha elevat a l'enèsima potència" perquè a França "també els hi falta turisme". Escudero assegura que, per al sector, seria "una hecatombe" perdre els visitants francesos, si acaben seguint les recomanacions del primer ministre. Els comerciants de Figueres sostenen que les declaracions de Jean Castex suposen "una altra pedra al camí".

La Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona sosté que la recomanació del primer ministre francès, Jean Castex, de no viatjar a Catalunya és un pas més en una "campanya de desprestigi brutal" contra el sector turístic català. El president de la federació, Antoni Escudero, sosté que el govern francès vol "espantar" la població amb l'objectiu d'evitar que marxin del país per fer les vacances.

"En un any tan complicat i amb la falta de clients que tenim tots, crec que estan jugant amb això perquè també és un país turístic", ha afirmat Escudero, que assegura que aquest tipus de campanyes són ja "un fet històric" cada estiu però que enguany s'ha accentuat "a l'enèsima potència". "A ells també el hi falten turistes", ha dit.

Escudero subratlla, però, que els francesos "solen ser més obedients" i fan "més cas" a les autoritats. De fet, remarca que el sector ja ha notat una davallada de turistes francesos des que es van aplicar restriccions a Figueres i Vilafant i sosté que encara es podria accentuar més per les declaracions d'aquest divendres del primer ministre francès.

Segons Antoni Escudero, perdre el client francès seria "una hecatombe" per al sector. La federació confia que els rebrots de Covid-19 no es tradueixin en un tancament de la frontera: "Si es tanca, ja podem plegar tots". El president remarca que el turisme nacional no és suficient per "mantenir la infraestructura hotelera" i espera que, tot i la situació, els visitants continuïn triant les comarques gironines com a destinació de vacances.

Una altra pedra al camí

Pels comerciants de Figueres les declaracions de Castex no són res més que "una altra pedra al camí". El seu president, Frederic Carbó, lamenta les recomanacions del primer ministre francès, si bé no creu que siguin l'avantsala d'un tancament de la frontera amb França.

Carbó recorda que a Figueres ja s'han pres moltes mesures per rebaixar el nombre de contagis i considera que barrar el pas entre països "no serviria de res". El president dels comerciants de Figueres deixa clar que "tiraran endavant malgrat les dificultats" i considera que Castex "escombra cap a casa". "Aquí tenim el que tenim, però, com estan ells?", es pregunta Carbó.