26 de abril de 2020
26.04.2020
L'Empordà
Emergència per coronavirus

Els empresaris de la fruita no poden assumir les baixes per Covid-19 com accident laboral

Per poder garantir la continuïtat i la viabilitat de la producció, la sectorial sol·licita que el covid-19 sigui considerat com a malaltia comuna

26.04.2020 | 17:51
Els fructicultors es mostren preocupats davant la crisi.

Els empresaris de la fruita no poden assumir les baixes per Covid-19 com accident laboral. En un comunicat de premsa, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha informat: "Tenint en compte que si es produeix un contagi, la totalitat de la plantilla s'ha de posar en quarantena en plena campanya, la sectorial de la Fruita Dolça de JARC troba inacceptable que el coronavirus es consideri com a accident laboral. Per poder garantir la continuïtat i la viabilitat de la producció, la sectorial sol·licita que el covid-19 sigui considerat com a malaltia comuna".

L'entitat demana a CadeCAT i AICA que controlin la formalització de contractes que incloguin el preu per al productor (com marca la Llei) i que en cas de falta de mà d'obra o baixos preus s'activi la mesura de la "no collita" per equilibrar el mercat.

L'organització agrària reclama que Agroseguro (amb el suport de l'Estat i/o de la Generalitat) indemnitzi amb un 70% del valor de la producció no recol·lectada, en cas de baixa del titular o de la plantilla de treballadors pel coronavirus.

David Borda, cap sectorial de la Fruita Dolça de JARC argumenta que "no es pot establir amb cap mena de seguretat que l'origen del contagi sigui el lloc de treball, pot haver-se contagiat abans o amb el contacte amb altres persones al seu domicili". Borda afegeix que "s'ha de tenir en compte també, que qualsevol contagi de coronavirus implicarà que la resta de la plantilla s'haurà de posar en quarantena, i el titular de l'explotació es quedarà sense personal per continuar amb la collita, donades les dificultats que implica trobar mà d'obra amb el confinament".

Les restriccions i normatives relatives al moviment de treballadors en l'àmbit nacional i internacional han provocat serioses dificultats per aconseguir temporers qualificats per al camp. Per altra banda, la sectorial demana una sèrie de mesures per facilitar la feina agrícola, com ampliar el nombre d'ocupants en el transport al lloc de treball.

"Els fructicultors assumeixen la seva responsabilitat, com a activitat essencial que són, de continuar produint, amb les dificultats afegides derivades de l'estat d'alarma. Aquesta situació excepcional però se suma a la crisi estructural de preus que arrosseguen els productors agraris. La pressió que suporta els fructicultors no para d'augmentar, i per aquest motiu el cap sectorial de la Fruita Dolça de JARC reclama algunes mesures de suport per a les empreses paralitzades pel virus, com que l'asseguradora agrària habitual, vehiculada a través Agroseguro, amb suport econòmic estatal i/o autonòmic, financi el 70% de la producció que no es pugui recol·lectar. Així mateix exigeix que el CadeCAT (Agència Catalana encarregada del control de contractes alimentaris) i AICA (Agencia de Información y Control Alimantarios) vetllin perquè es compleixi la llei; es formalitzin contractes on consti el preu que percebrà el productor i es compleixin els terminis de pagament", s'exposa en la nota de premsa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook