El preu del litre de la gasolina i del gasoil s'ha encarit aquesta setmana fins a un 0,6%, remuntant a nivells màxims des d'octubre a les portes del pont de la Constitució i la Immaculada.

En concret, el preu mitjà del litre de gasolina ha repuntat aquesta setmana un 0,61%, encadenant la seva segona pujada consecutiva, fins a situar-se en els 1,3006 euros, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea consultats per Europa Press.

D'aquesta manera, el preu de la gasolina recupera la cota dels 1,3 euros el litre per primera vegada des de finals d'octubre, després que al novembre es va consolidar per sota d'aquesta barrera.

Pel que fa a el preu del litre de gasoil, ha registrat un increment del 0,41% en aquesta setmana i s'ha situat en els 1,219 euros, el nivell més alt des de la primera meitat d'octubre.

Aquest encariment en el preu dels combustibles es produeix a les portes de el pont de la Constitució i la Immaculada, en què la Direcció General de Trànsit (DGT) preveu uns 6,3 milions de desplaçaments a tot Espanya entre els dies 5 i 9 de desembre.

Aquesta pujada en els preus en el sortidor es produeix amb un cru lleugerament a l'alça en els últims dies a l'espera de conèixer la decisió de l'OPEP sobre una possible nova retallada de la producció.

El barril de cru Brent, de referència a Europa, cotitzava aquest dijous a 63,13 dòlars, mentre que el Texas americà s'intercanviava a 58,34 dòlars.

La gasolina segueix estant més barata a Espanya que a la mitjana de la UE i la zona euro. Així, el combustible Euro-Súper 95 se situa en 1,421 euros i 1,455 euros, respectivament, mentre que el litre de gasoil costa de mitjana 1,340 euros a la UE i 1,335 euros a l'eurozona.

El menor nivell de preus finals pel que fa als països de l'entorn es deu al fet que Espanya, tot i les pujades de l'IVA, als majors impostos i als gravàmens al biodièsel, segueix comptant amb una menor pressió fiscal, en general, que la mitjana comunitària.