L'INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) augura que la verema d'aquest 2019 serà, de forma general, de quantitat «igual o una mica superior» a l'any passat. En seran una excepció, però, les zones que van patir danys per l'onada de calor del mes de juny. L'ens assenyala especialment les parcel·les situades a l'Alt Empordà, Priorat, Ribera d'Ebre i Terra Alta, i casos puntuals del Bages.

Les pèrdues de producció més importants per la calorada han estat en vinyes joves, de menys de 15 anys i amb poca retenció hídrica al sòl, mentre que la varietat més afectada ha estat la carinyena. Segons els serveis tècnics de l'INCAVI i dels Consells Reguladors de les Denominacions d'Origen catalanes, la verema arriba amb una mica de retard respecte els darrers anys.

Per zones vitícoles, a la subzona de Raimat de Costers del Segre van començar a collir el 8 d’agost. Al Penedès i a la a la Ribera d'Ebre, en canvi, es començarà a veremar al voltant del 20 d’agost, principalment amb les varietats chardonnay i pinot noir.

Pel que fa a la DO Tarragona, preveu un retard d'entre 7 i 10 dies, començant a collir chardonnay el 15 d'agost i macabeu cap al dia 25. A la resta de DO, es generalitzarà l’inici de la verema la primera setmana de setembre i s'allargarà fins a mitjans o finals d’octubre.

Respecte la qualitat sanitària del raïm, l'INCAVI garanteix que aquesta és «òptima». Destaca que les condicions meteorològiques han fet que les afectacions dels fongs míldiu, oïdi i corc del raïm hagin sigut molt baixes, gairebé inexistents.

Tot i les bones perspectives, l'ens recorda que caldrà estar amatent en les precipitacions del mes d'agost i setembre, que poden incidir en el volum final de producció.